Het coronavirus en het contractenrecht

Datum Wo 8 jun 2022
Tijd 09:00 - 12:15u
PO/PE Punten 3
Locatie Online
Docent Mr. dr. L. (Luuk) Reurich
Prijs € 199,- Excl. BTW

Algemene informatie

Cursusbeschrijving

Het coronavirus en het contractenrecht: als de uitvoering van de overeenkomst (te) bezwaarlijk wordt……

Het coronavirus zet contracten onder druk. Niet door een (laakbare) handeling van een der partijen maar door een ‘van buiten’ komende oorzaak. Het coronavirus is het ultieme overmachtsfeit. Dit roept acute en indringende vragen op. Hoe stevig is het ‘pacta sunt servanda’ in crisistijd? Kan op grond van de klassieke leerstukken een contractuele “timeout” worden afgedwongen? Kunnen overeenkomsten in deze omstandigheden worden ontbonden? Kan een wijziging van de overgekomen prestaties worden afgedwongen? Wat zijn de effectieve verweren als de teleurgestelde schuldeiser niettemin nakoming bij de rechter gaat afdwingen? Bestaan er onderhandelingsplichten om tot een constructieve oplossing te komen? Kan ook buiten rechte op deze onderhandelingsplicht een beroep worden gedaan?Het klassieke instrumentarium biedt volop mogelijkheden om deze vragen in positieve zin te beantwoorden. De gereedschapskist van de rechter is rijk gevuld.In deze cursus worden bovengenoemde vragen aan de hand van leerstukken als onvoorziene omstandigheden (6:258 BW), het wijzigen en beëindigen van overeenkomsten (art. 6:258 en 6:230 BW), de dwingende werking van de redelijkheid en billijkheid (art. 6:248 BW), en het leerstuk van overmacht, zoals ten aanzien ontbinding wegens een tekortkoming (art. 6:265 BW) als schadevergoeding (art. 6:74 BW), beantwoord.Inzichtelijk wordt gemaakt dat er palet aan mogelijkheden bestaat om tot een constructieve oplossing te komen als de uitvoering van een overeenkomst (te) bezwaarlijk wordt. Tevens wordt inzichtelijk gemaakt dat de bekende contractuele uitsluitingen door deze uitzonderlijke omstandigheden onder druk komen te staan waardoor het bovengenoemde instrumentarium in beginsel volledig beschikbaar is. Aldus beoogt deze cursus inzichtelijk te maken dat waar corona tot een contractuele crisis leidt zij beheersbaar is.Inmiddels is een instructieve conclusie verschenen van AG Wissink (Conclusie 30 september 2021, ECLI:NL:PHR:902) en het oordeel van de Hoge Raad (HR 24 december 2021, ECLI:NL:HR:2021:1974) die uitvoerig in de cursus aan bod komen.

De docent heeft over dit onderwerp het nodige gepubliceerd en er is tijdens de sessie voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen.

Programma

DatumTijd
8 juni 202209:00 - 12:15 uur

Cursustijd is inclusief kwartier pauze.

Docenten

Mr. dr. L. (Luuk) Reurich

Mr. dr. L. (Luuk) Reurich

Mr. dr. L. Reurich is raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Haag en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Noord-Holland. Hij is tevens zelfstandig adviseur en docent bij de Beroepsopleiding Advocaten.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. U kunt met uw account uw inschrijvingen inzien en onze cursussen terugkijken. Heeft u geen account? Account aanmaken. Heeft u wel een account? Log dan in via onderstaand formulier.

3
Online

Het overwinnen van onzeker causaal verband

Online

Het overwinnen van onzeker causaal verband

Hybride

Tactisch Procederen

Hybride

Actualiteiten Executie- en beslagrecht

© Copyright 2022 Iuris Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling