Waardering van ondernemingen en jaarrekening-analyse voor juristen

“Hoog aangeschreven cursus jaarrekening & waardering voor juristen”

Datum Di 6 jun 2023
Tijd 09:30 - 16:45u
PO/PE Punten 6
Locatie Atrium Meeting Centre (Amsterdam Zuidas)
Docenten Prof. dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA, Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse, Dr. M.J.R. (Marc) Broekema
Prijs € 499,- € 420,- (Online)
€ 549,- € 470,- (Fysiek)

Fysieke deelname: de cursus bedraagt € 470,- (excl. btw) bij uw aanmelding vóór 17 mei 2023. Vanaf deze datum bedraagt de cursus € 549,- (excl. btw)Online deelname: de cursus bedraagt € 420,- (excl. btw) bij uw aanmelding vóór 17 mei 2023. Vanaf deze datum bedraagt de cursus € 499,- (excl. btw)

Algemene informatie

Inleiding

De komende jaren zal bij veel familiebedrijven een nieuwe generatie het roer van de vorige generatie overnemen. In dat verband zal de waarde van de onderneming moeten worden bepaald. Daarnaast worden ondernemingen of delen daarvan ook regelmatig gekocht door en verkocht aan ‘derden’. Het is daarbij de vraag hoe de waarde van een onderneming of de waarde van de aandelen van een organisatie moeten worden bepaald. Welke aanknopingspunten zijn daarvoor aanwezig? 

In de praktijk circuleren simpele rekenregels om een bedrag te berekenen. Maar leidt dat tot de waarde van een onderneming? Mag je daarvan uitgaan om vast te stellen wat een reële waardering zou zijn? Ook de jaarrekening wordt in de praktijk als vertrekpunt voor de waardering genomen. Maar kan dat eigenlijk wel? Een begrijpelijke vraag die in de praktijk veelvuldig wordt gesteld, maar die voor de beantwoording wel enige toelichting behoeft. Wat zijn de uitgangspunten van een jaarrekening en hoe verhoudt deze zich tot de waarde van de onderneming waarvoor deze is opgemaakt? Overigens is naast de waarde van een onderneming ook de prijs een relevant gegeven. Komen deze grootheden met elkaar overeen? In de praktijk zit regelmatig licht tussen waarde en prijs. Hoe is dat verklaarbaar? En wat is daarbij acceptabel? Bij de waardering van een onderneming (of de aandelen daarvan) in een concrete situatie is het van belang zicht te hebben op de uitgangspunten en rekenmethoden.

Deze en soortgelijke vragen staan centraal in deze praktijkgerichte cursus. Vanuit theoretische ankerpunten maken de docenten de vertaalslag naar de praktijk van waardering van (aandelen van) ondernemingen. Daarbij worden ook de bronnen van informatie benoemd die daarvoor relevant zijn, waaronder de jaarrekening. 

Het waarderen van ondernemingen is een specialisme geworden. De docenten zijn werkzaam in de praktijk maar baseren zich daarbij op achterliggende uitgangspunten en theorieën.

Programma

Hoe kom je tot de waardering van een onderneming? Welke uitgangspunten hanteer je daarbij? Waar vind ik de juiste informatie? Wat kan ik met de jaarrekening daarbij? Deze en soortgelijke vragen staan centraal in deze cursus. 

Het programma is er op gericht u handvatten te geven voor de waardering van ondernemingen in de praktijk. Na afloop van de cursus kunt u benoemen wat het belang is van de jaarrekening bij het waarderen van een onderneming. Tevens hebt u zicht op de waarderingsmethoden en op de stappen in het proces van de waardering van een onderneming. Daardoor bent u in staat om kritische vragen te stellen bij de waardebepaling van ondernemingen. 

Vanuit een theoretische analyse nemen de docenten u mee naar een vertaling voor de praktijk. U wordt daarbij van harte uitgenodigd tijdens de cursus uw praktijkervaringen in te brengen. 

Voor wie bestemd?

Deze cursus is bestemd voor advocaten, (kandidaat)notarissen, juristen en financials met enige (basis)kennis van het jaarrekeningenrecht en die de waardering van ondernemingen kritisch moeten kunnen bevragen.

Docenten

De cursus wordt gegeven door ervaren docenten, die hun sporen hebben verdiend in de wetenschap en in de praktijk. Prof. dr. mr. Jurriën van der Heijden RA is verbonden aan de Business Universiteit Nyenrode en de Belastingdienst. Dr. mr. Marc Broekema MBV RV en prof. dr. mr. Jan Adriaanse zijn beiden verbonden aan de Universiteit Leiden en adviesbureau BFI Global. 

Prijs en locatie

Deze cursus zal ‘hybride‘ worden verzorgd. Dit houdt in dat de cursus op locatie wordt verzorgd met een livestream door middel waarvan u tevens online kunt deelnemen. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u fysiek wilt deelnemen of online.

Fysieke deelname

De cursus zal verzorgd worden in het moderne Atrium Meeting Centre op de Amsterdamse Zuidas. Het Atrium Meeting Centre is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. De cursus bedraagt € 549,- excl. btw bij fysieke deelname op locatie. Uitgebreide lunch en hapjes gedurende de dag zijn inbegrepen.

Online deelname

De cursus is ook online te volgen via een livestream. Online deelname aan de cursus geeft ook recht op opleidingspunten. Online deelname bedraagt € 499,- excl. btw.

Programma

DatumTijd
6 juni 202309:30 - 16:45 uur

De cursus is opgebouwd uit de delen jaarrekening en waardering van ondernemingen.

In de ochtend lig de focus op de beantwoording van onder andere de volgende vragen:

 • Wat is de betekenis van de jaarrekening voor de waardering van een onderneming?
 • Waarom is een jaarrekening niet zonder meer geschikt als basis voor een waardering?
 • Wat is het belang van verschillende winstcijfers in de jaarrekening?
 • Welke vrijheid hebben ondernemers bij het opstellen van een jaarrekening?
 • Kunnen de gegevens uit de jaarrekening gewoon worden gevolgd?
 • Kan de accountant van de waarde van een onderneming vaststellen?

In middag van de cursusdag worden de volgende vragen opgepakt en beantwoord:

 • Welke methoden kunnen worden gebruikt voor de waardering van een onderneming?
 • Wat houdt de discounted-cashflow(DCF)-methode in?
 • Welk stappen worden in het waarderingsproces gezet?
 • Waar haal ik de juist informatie vandaan?
 • Hoe weet ik of ik alle relevante informatie heb?
 • Hoe kan prognoses en verwachtingen beoordelen?
 • Hoe wordt een vermogenskostenvoet (bijv. een WACC) bepaald?
 • Waar kan het fout gaan in het waarderingsproces

Docenten

Prof. dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA

Prof. dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA

Jurriën van der Heijden studeerde fiscale economie, fiscaal recht en accountancy. Sinds 1990 is hij werkzaam bij het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst. Van 1999 tot en met 2003 was hij tevens werkzaam als universtair docent aan de Universiteit Leiden. In 2006 promoveerde hij op het onderwerp Winstrealisatie bij onderhanden werk volgens goed koopmansgebruik. Jurriën is tevens als hoogleraar Fiscale Economie & Tax Accounting verbonden aan Nyenrode Business University.

Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse

Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse

Prof. dr. Jan Adriaanse is hoogleraar turnaround management aan de Universiteit Leiden en wetenschappelijk directeur van het Institute of Tax Law & Economics van de Leiden Law School. Hij is tevens partner en medeoprichter van BFI, een onafhankelijk corporate finance kantoor gevestigd in Amsterdam waar hij zich in het bijzonder richt op bestuurdersaansprakelijkheids- en faillissementsonderzoeken, evenals turnaroundvraagstukken.

Dr. M.J.R. (Marc) Broekema

Dr. M.J.R. (Marc) Broekema

Dr. Marc Broekema MBV RV is partner en medeoprichter van BFI, een onafhankelijk corporate finance kantoor gevestigd in Amsterdam waar hij zich in het bijzonder richt op complexe bedrijfswaarderingsvraagstukken, economische schade, en faillissementsonderzoeken. Ook is Marc parttime verbonden als universitair docent aan de Universiteit van Leiden en Raad (plv.) in de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. U kunt met uw account uw inschrijvingen inzien en onze cursussen terugkijken. Heeft u geen account? Account aanmaken. Heeft u wel een account? Log dan in via onderstaand formulier.

6
Hybride

Onrechtmatige daad in het ondernemingsrecht

Hybride

Actualiteiten Ondernemingsrecht en Corporate Litigation bij de Ondernemingskamer

Hybride
Vroegboekkorting

De overnameovereenkomst

Hybride
Vroegboekkorting

Jaarrekening-analyse voor juristen (vervolg-cursus)

© Copyright 2023 Iuris Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling