Maak kennis met ons grote team van ervaren en professionele docenten. Onze docenten trainen en inspireren u met hun kennis, ervaring, deskundigheid en didactische kwaliteiten en bieden u alle handvatten die u nodig heeft om uw rol als advocaat of ander juridisch professional succesvol te vervullen. Zo bent u goed voorbereid op huidige en toekomstige uitdagingen in uw vakgebied. Onze pool van docenten wordt continue aangevuld met nieuwe gerenommeerde docenten.
Hoe onze docenten bijdragen aan uw ontwikkeling
Onze docenten vormen de kern van onze cursussen en opleidingen. Het team van docenten bestaat uit gerenommeerde experts uit onder andere de praktijk, wetenschap, overheid en rechterlijke macht met jarenlange ervaring binnen hun vakgebied. Vaak zijn onze docenten actief in meerdere disciplines, bijvoorbeeld in de praktijk en tegelijkertijd in de rechterlijke macht of in de wetenschap. Door tijdens de cursussen hun eigen ervaringen en expertises te delen uit hun vakgebied, kan de theorie direct worden toepast in de praktijk.
Een multidisciplinaire methode
Iedere cursus wordt zo veel mogelijk verzorgd door verschillende docenten uit verschillende praktijken en disciplines zodat de onderwerpen vanuit meerdere invalshoeken behandeld en begrepen kunnen worden. Hierdoor krijgen onze cursisten een bredere blik op het cursusonderwerp en kunnen zij wat ze geleerd hebben optimaal toepassen in de dagelijkse praktijk. Dit is een bewezen methode die door ons de multidisciplinaire leermethode wordt genoemd.
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed promoveerde in 1987 op het onderwerp ‘reële executie in het privaatrecht’. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht en vanaf 2002 hoogleraar executie- en beslagrecht. Daarnaast is hij onder meer raadsheer-plaatsvervanger in Amsterdam en Leeuwarden en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor de Procespraktijk.
Mr. M. (Marq) Wijngaarden
Mr. M. (Marq) Wijngaarden
Marq Wijngaarden is als advocaat werkzaam bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers en gespecialiseerd in strafrecht en vreemdelingen- en asielrecht, en doet daarnaast bestuursrecht. Veel van zijn zaken hebben een grensoverschrijdend karakter: niet alleen in immigratiezaken, maar ook in straf- en bestuursrechtzaken. Hij is lid van de specialistenverenigingen van straf- en vreemdelingenadvocaten en geeft regelmatig cursussen aan advocaten, rechters en studenten. Daarnaast is hij lid van de Adviescommissie Asiel van Vluchtelingenwerk Nederland en zit hij in de redactie van het blad Crimmigratie en Recht.
Mr. E. (Eva) Bezem
Mr. E. (Eva) Bezem
Eva Bezem is als advocaat werkzaam bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers en gespecialiseerd in het migratierecht. Zij is expert op het gebied van gezinshereniging. Daarnaast is zij tevens gespecialiseerd in arbeidsmigratie. Verder heeft zij ervaring met het nationaliteitsrecht, asielrecht en DUO-procedures omtrent inburgering.
Eva heeft jarenlange ervaring in de advocatuur en daarbij altijd volledig de focus op het migratierecht gehad. Voordat zij advocaat werd, heeft zij o.a. bij het College voor de Rechten van de Mens gewerkt en les gegeven in het internationaal en Europees recht aan Tilburg University.
mr. dr. J. (Joost) Houdijk
mr. dr. J. (Joost) Houdijk
Joost Houdijk is advocaat en counsel bij AKD en gespecialiseerd in Europees en Nederlands mededingingsrecht. Hij adviseert en procedeert over kartels en misbruik van een economische machtspositie. Joost staat bedrijven bij in meldingsprocedures betreffende concentratiecontrole. Hij vertegenwoordigt bedrijven en overheidsorganisaties in procedures bij de Europese Commissie, de Autoriteit Consument en Markt (“ACM”), de Nederlandse rechter en het EU Hof van Justitie. Naast het mededingingsrecht omvat het werkterrein van Joost het EU-vrijverkeersrecht, het EU-vervoersrecht en het consumentenbeschermingsrecht. Joost is ook specialist op het gebied van buitenlandse directe investeringsregels (“FDI”), met name met betrekking tot de Benelux-landen.
Joost geeft regelmatig lezingen aan universiteiten en particuliere onderwijsinstellingen. Hij publiceerde meer dan 100 artikelen en annotaties in meer dan 25 verschillende tijdschriften en andere juridische bronnen. Joost schrijft ook boek- en seriebijdragen. In 2009 promoveerde hij op een proefschrift over publieke belangen in het mededingingsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Joost is lid van de redactie van het meertalige academische tijdschrift DAOR dat het hele gebied van het economisch en ondernemingsrecht in de Benelux bestrijkt.
Prof. mr. dr. B.M.E.M. (Bernard) Schols
Prof. mr. dr. B.M.E.M. (Bernard) Schols
Prof. mr. dr. Bernard Schols is thans als hoogleraar verbonden aan het Centrum voor Notarieel recht van de Radboud Universiteit Nijmegen en vennoot bij ScholsBurgerhartSchols Estate planning. Hij is gepromoveerd (2007) op de ‘sterren’ van de executeur. Hij was notaris te Nijmegen en rechter(-plv) bij de rechtbank Arnhem. Hij schreef voor de KNB preadviezen over de legitieme portie (2006) en de verdeling (2012). Mede van zijn hand verscheen ook het populaire boek ‘Voorkom ruzie bij de kist’. Als deskundige beantwoordt hij vragen op het gebied van schenken en erven in het weekblad Elsevier.
Prof. Mr. W.A. (Willem) Hoyng
Prof. Mr. W.A. (Willem) Hoyng
Prof. Willem Hoyng, advocaat partner, is één van de oprichters van advocatenkantoor Hoyng Rokh Monegier. De praktijk van Willem Hoyng bestaat voornamelijk uit het procederen op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht. Hij treedt op voor alle nationale rechtbanken (rechtbanken, gerechtshoven, de Hoge Raad), en procedeert voor het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) en het Europees Octrooibureau (EOB).
Professor Hoyng maakt deel uit van een selecte groep advocaten die zijn toegelaten tot de balie van de Hoge Raad.
Professor Hoyng is ook betrokken bij het adviseren over Europese octrooistrategieën en het coördineren en voeren van Europese octrooiprocedures. Hij is adviseur van vele innovatieve Nederlandse en buitenlandse multinationals, waaronder farmaceutische en biotechnologische bedrijven.
Hij is lid van de Expert Group die de Rules of Proceedings van het toekomstige Unified Patent Court (UPC) heeft opgesteld, lid van de Expert Group die standaard documenten opstelt voor Orders en Decisions in de UPC en is voorzitter van de Advisory Board van de UPC. Ook adviseert hij het Ministerie van Economische Zaken over UPC-aangelegenheden.Professor Hoyng doceert sinds 1988 Intellectueel Eigendomsrecht aan de Universiteit van Tilburg.
Mr. L.E. (Laura) Fresco
Mr. L.E. (Laura) Fresco
Laura Fresco is advocaat partner bij advocatenkantoor Hoyng Rokh Monegier. Laura’s praktijk omvat alle gebieden van het intellectuele eigendomsrecht, met een specifieke focus op merkenrecht, modellenrecht, auteursrecht, reclamerecht en mediarecht. Grensoverschrijdende (inbreuk)procedures zijn haar specialisme, maar zij is ook een ervaren onderhandelaar en zet graag met haar cliënten de strategie uit om tot de beste uitkomst te komen. Ook treedt Laura regelmatig op in oppositie- en nietigheidsprocedures voor de European Union Intellectual Property Office en staat zij haar cliënten bij met douanemaatregelen en anti-counterfeit programma’s. Laura was jaren werkzaam in de IE- en ondernemingsrechtelijke procespraktijk op Curaçao, in Italië en in Nederland voordat zij in 2011 bij Hoyng Rokh Monegier kwam. Zij treedt regelmatig op als docent en spreker op universiteiten en internationale congressen.
Prof. mr. K.J. (Kars) de Graaf  
Prof. mr. K.J. (Kars) de Graaf  
Prof. De Graaf is als hoogleraar Bestuursrecht en duurzaamheid verbonden aan de Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verricht onderzoek naar, publiceert over en is geïnteresseerd in het omgevingsrecht en het algemene bestuurs(proces)recht. Hij is rechter-plaatsvervanger, voorzitter van de VMR (Vereniging voor Milieurecht) en maakt deel uit van de redacties van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht (TO) en van de Review of European Administrative Law (REALaw). Zie verder www.rug.nl/staff/k.j.de.graaf
Prof. mr. H.D. (Hanna) Tolsma
Prof. mr. H.D. (Hanna) Tolsma
Prof. Tolsma is als hoogleraar Besluitvorming en rechtsbescherming in het omgevingsrecht verbonden aan de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Het algemeen bestuurs(proces)recht en het omgevingsrecht heeft haar belangstelling. Zij is rechter-plaatsvervanger en lid en plaatsvervangend voorzitter van de bezwaarschriftencommissie van het ministerie VWS. Ook is zij vaste annotator en redactielid van het tijdschrift Administratiefrechtelijke beslissingen (AB), één van de belangrijkste jurisprudentietijdschriften op het gebied van het bestuursrecht. Zie verder https://www.rug.nl/staff/h.d.tolsma/
Mr. M. (Myriam) Lückers
Mr. M. (Myriam) Lückers
Mr. Myriam Lückers is sinds 1 januari 2018 advocaat-generaal bij de Hoge Raad.
Zij begon haar carrière als onderzoeker Familie- en jeugdrecht bij de Katholieke Universiteit Brabant, alvorens in 1990 de overstap te maken naar de Rijksuniversiteit Leiden. Als universitair docent Personen-, familie- en jeugdrecht promoveerde zij aldaar op de dissertatie ‘EVRM, minderjarigheid en ouderlijk gezag: A whole code of juvenile law’.
In 1995 werd Myriam Lückers benoemd tot rechter bij de rechtbank Rotterdam. Vóór haar benoeming tot advocaat-generaal was zij achtereenvolgens raadsheer en vicepresident/senior raadsheer bij het gerechtshof Den Haag. Zij is in de feitelijke instanties werkzaam geweest op het terrein van het strafrecht en het personen- en familierecht.
Myriam vervult naast haar ambt bij de Hoge Raad verschillende nevenfuncties. Zij is als redacteur onder meer verbonden aan EB, tijdschrift voor Scheidingsrecht, en Rechtsspraak Familierecht (RFR). Daarnaast verzorgt zij als docent cursussen op het gebied van alimentatie en familieprocesrecht.
Prof. mr. S.M. (Steef) Bartman
Prof. mr. S.M. (Steef) Bartman
Steef Bartman is al ruim 30 jaar actief als advocaat op het gebied van het ondernemingsrecht. Hij wordt beschouwd als een expert op het gebied van concernverhoudingen en doorbraak van aansprakelijkheid. Na als partner en of counsel verbonden te zijn geweest aan enkele grote kantoren is hij in 2015 zijn eigen kantoor gestart: Bartman Company Law. Steef adviseert ondernemers, aandeelhouders, bestuurders en faillissementscuratoren en staat hen bij in geschillen over onder meer aansprakelijkheid, financiering, herstructurering, medezeggenschap en in enquêteprocedures. Hij wordt dikwijls gevraagd als expert witness en voor het afgeven van legal opinions op zijn gebied van expertise en treedt veelvuldig op als arbiter in internationale en locale geschillen. Bij gelegenheid wordt hij ook benoemd tot onderzoeker in enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer of het Gemeenschappelijk Hof van de Antillen. Behalve advocaat is Steef Bartman ook hoogleraar Corporate Group Liability aan de Universiteit Maastricht en emeritus-hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden. Sinds april 2021 is hij lid van de SER Geschillencommissie Fusiegedragsregels. Steef is vaste medewerker en annotator voor de Nederlandse tijdschriften JOR en Ars Aequi en schreef vele wetenschappelijke artikelen. Daarnaast is hij oprichter en hoofdredacteur van het tweemaandelijkse tijdschrift European Company Law, uitgegeven door Kluwer Law International (www.cecl.eu). Het door hem geïnitieerde en mede geschreven boek Van het concern (10e druk, 2020) wordt veel gebruikt voor academische studie en in de praktijk.
Prof. Mr. G. (Gerrard) Boot
Prof. Mr. G. (Gerrard) Boot
Prof. Boot is hoogleraar aan de universiteit Leiden (sedert 2011) en raadsheer bij het gerechtshof Amsterdam (sedert 2015). Daarvoor is hij advocaat geweest van 1994 tot 2009 en kantonrechter van 2009 tot 2015. Thans is hij hoofdredacteur van het tijdschrift ArbeidsRecht, samensteller van de SDU Wettenverzameling Arbeidsrecht en docent van diverse PAO-cursussen.
Mr. dr. B. (Bart) Breederveld
Mr. dr. B. (Bart) Breederveld
Bart Breederveld is advocaat bij Rensen advocaten en houdt zich met name bezig met advisering en procederen op het terrein van het afwikkelen van vermogen na scheiding en na overlijden. Hij is voorts als docent verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en doceert daar diverse vermogensrechtelijke vakken, waaronder het huwelijksvermogensrecht in het kader van het verdiepingsvak “Echtscheiding en haar gevolgen”. Daarnaast is hij Raadsheerplaatsvervanger in het Gerechtshof Den Haag. Hij publiceert regelmatig in diverse tijdschriften.
Mr. C. (Cees) Dekker
Mr. C. (Cees) Dekker
Mr. Dekker is (oud) strafrechtadvocaat te Amsterdam. Hij heeft gestudeerd aan de GU (UvA) te Amsterdam (bestuursrechtelijke afstudeerrichting en voorbestemd voor werk in het openbaar bestuur). Als advocaat was hij beëdigd in 1984. Kantoorhoudend in Amsterdam, Breda en weer in Amsterdam. Van bestuursrechtelijke zaken naar (grote) strafzaken. In z’n vrije tijd is hij bezig met het schrijven van (wandel)boeken over (oude) veeroutes in en door Spanje.
Prof. mr. N.E.D. (Dennis) Faber
Prof. mr. N.E.D. (Dennis) Faber
Prof. Faber is hoogleraar burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is gespecialiseerd in het recht inzake financiering, zekerheden en insolventie. Hij is tevens raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof ‘s-Gravenhage en senior advisor bij Clifford Chance.
Prof. mr. J.M. (Jan-Michiel) Hebly
Prof. mr. J.M. (Jan-Michiel) Hebly
Jan-Michiel Hebly is sinds 1982 werkzaam als advocaat. Momenteel is hij advocaat bij Benthem Gratama advocaten. Daarnaast is hij hoogleraar bouw- en aanbestedingsrecht aan de Universiteit van Leiden (sinds 2003). Hij heeft diverse publicaties op het gebied van het Bouwrecht op zijn naam staan en is tevens lid van de redactieraad van het Tijdschrift voor Bouwrecht (TBR).
Mr. S. (Suzanne) Hendrickx
Mr. S. (Suzanne) Hendrickx
Suzanne Hendrickx is advocaat/partner bij Advius in Den Haag en interim compliance officer. Suzanne is voorts docent op het gebied van compliance, Wwft, tucht- en gedragsrecht. Zij verzorgt opleidingen bij cursusinstituten, advocatenkantoren, ordes van advocaten en juridische verenigingen. Suzanne is jarenlang advocaat/stafjurist bij de Haagse Orde van Advocaten geweest en behandelde in die functie de zwaardere toezichtgevallen. Zij werkt met Bas Martens samen in het initiatief Advius, compliance en advies voor advocatenkantoren
Mr. drs. A. (Ariane) Hendriks
Mr. drs. A. (Ariane) Hendriks
Ariane Hendriks is cultuurwetenschapper en jurist. Zij is sinds 2007 werkzaam als advocaat te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in het personen- en familierecht en het civiele jeugdrecht en adviseert en procedeert uitsluitend op die rechtsgebieden. Ariane is lid van de vereniging Internationale Kinderontvoeringsadvocaten. Zij publiceert regelmatig blogs en artikelen over familierechtelijke onderwerpen, o.a. op de Kennisbank van Split-Online. Voordat Ariane advocaat werd, werkte ze als beleidsmedewerker Justitie en Asielbeleid bij de Tweede-Kamerfractie van de Socialistische Partij. Politieke ontwikkelingen rond het familierecht volgt zij nog steeds op de voet.