Jaarrekening-analyse voor juristen (opstap-cursus)

“een must voor iedere jurist”

Datum Di 13 sep 2022
Tijd 13:30 - 18:00u
PO/PE Punten 4
Locatie Atrium Meeting Centre (Amsterdam Zuidas)
Docent Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA
Prijs € 349,- (Online) Excl. BTW
€ 379,- (Fysiek) Excl. BTW

Algemene informatie

Als jurist zult u zich met name bezig houden met het analyseren en toepassen van wet- en regelgeving en rechtsregels uit de jurisprudentie.  Daarbij kan het voor u van belang zijn, dat u ook kennis hebt over jaarrekeningen.

Om van dergelijke ondersteunende informatie goed gebruik te kunnen maken bijvoorbeeld bij uw werkzaamheden als advocaat of notaris, zult u onder meer de volgende vragen moeten kunnen beantwoorden:

 • Welke informatie kan ik uit een jaarrekening halen?
 • Waarom worden in de praktijk verschillende winstcijfers gebruikt?
 • Wat zijn opbrengsten en kosten?
 • Wat is het verband tussen een balans en een winst- en verliesrekening?
 • Zijn alle activa eigendom van de ondernemer?
 • Heeft een ondernemer een bepaalde vrijheid bij het verantwoorden van financiële cijfers?
 • En zo ja, hoe zie ik dat terug?

De antwoorden op deze en soortgelijke vragen zijn cruciaal om te begrijpen wat financiële overzichten voor u kunnen betekenen. Bijvoorbeeld bij het verdelen van een boedel na echtscheiding als ondernemingsvermogen tot die boedel behoort. Of bij de beoordeling of in het kader van een samenwerkingsverband afspraken zijn nageleefd. En als er voor aandeelhouders van een BV wat te verdelen valt: hoeveel mag door een concrete vennootschap worden uitgekeerd zonder dat de bestuurders daar achteraf aansprakelijk voor kunnen worden gesteld?

Kennis over jaarrekeningen is voor veel juristen dan ook een must. In deze opstap-cursus wordt die kennis u aangereikt. Daarbij komen onder meer de volgende elementen aan bod:

 • De doelstelling van de jaarrekening
 • De verschillende onderdelen van een jaarrekening
 • De varianten die u in de praktijk kunt tegen komen
 • Grondslagen in de balans en winst- en verliesrekening
 • Wat is het belang van een accountant?
 • Verschillende toepassingen in de praktijk

De cursus is aan de hand van verschillende voorbeelden en casus praktijkgericht opgezet. Met de achtergronden verkrijgt u gaandeweg beter inzicht in wat u wel, maar ook wat u niet uit een jaarrekening kunt afleiden.

Na het volgen van deze opstap-cursus hebt u inzicht in de jaarrekening,  de verschillende onderdelen daarvan en de samenhang er tussen. U kunt de volgende dag uw kennis in de praktijk toepassen en uitbreiden.

Noot: op 20 september 2022 is de vervolg-cursus ‘jaarrekening-analyse voor juristen’ ingepland (u kunt beide cursussen ook apart volgen).

Prijs en locatie

Deze cursus zal ‘hybride‘ worden verzorgd. Dit houdt in dat de cursus op locatie wordt verzorgd met een livestream door middel waarvan u tevens online kunt deelnemen. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u fysiek wilt deelnemen of online.

Fysieke deelname

De cursus zal verzorgd worden in het moderne Atrium Meeting Centre op de Amsterdamse Zuidas. Het Atrium Meeting Centre is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. De cursus bedraagt € 379,- excl. btw bij fysieke deelname op locatie.

Online deelname

De cursus is ook online te volgen via een livestream. Online deelname aan de cursus geeft ook recht op opleidingspunten. Online deelname bedraagt € 349,- excl. btw.

Programma

DatumTijd
13 september 202213:30 - 18:00 uur

Cursustijd is inclusief half uur pauze.

Docenten

Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA

Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA

Jurriën van der Heijden studeerde fiscale economie, fiscaal recht en accountancy. Sinds 1990 is hij werkzaam bij het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst. Van 1999 tot en met 2003 was hij tevens werkzaam als universtair docent aan de Universiteit Leiden. In 2006 promoveerde hij op het onderwerp Winstrealisatie bij onderhanden werk volgens goed koopmansgebruik. Jurriën is tevens verbonden aan Nyenrode Business University.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

4
Online
Vroegboekkorting

Compliance en Audit

Online
Vroegboekkorting

Intervisie voor advocaten

Online
Vroegboekkorting

Intervisie voor advocaten

Fysiek + Online
Vroegboekkorting

Certificering van aandelen

© Copyright 2024 Iuris Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling