
Govert Kerpestein (Vlissingen, 1964) is in 1992 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden. Sedert 1992 advocaat, gespecialiseerd in het huurrecht bedrijfsruimte. In 2005 is hij gepromoveerd op de nieuwe huurwetgeving. Zijn dissertatie “Huur en verhuur van bedrijfsruimte” is een kritische beschouwing op de in 2003 in werking getreden huurwetgeving. In augustus 2019 is de 7e editie verschenen van zijn handboek “Huurrecht bedrijfsruimte” (SDU Uitgevers). Daarnaast is hij redacteur van “Commentaar Huurrecht” (SDU Uitgevers). Govert Kerpestein, tegenwoordig een huurrechtspecialist en geen advocaat meer, is bekend door zijn gastcolleges, postdoctorale cursussen en studiedagen die hij door het hele land verzorgt.
Andere docenten
Mr. C. (Charlotte) Garnitsch
Mr. C. (Charlotte) Garnitsch
Charlotte is partner in het Intellectueel Eigendomsrecht team van Taylor Wessing. Zij is een ervaren procesadvocaat met een sterke focus op octrooien en industriële vormgeving. Daarnaast is zij een expert in zowel grensoverschrijdende rechtsmacht aspecten, als schadevergoeding in IE-zaken.
Charlotte vertegenwoordigt en adviseert zowel nationale als internationale bedrijven in IE-zaken op het gebied van onder meer werktuigbouwkunde, retail (product vormgeving) en farma. Charlotte heeft een sterk analytisch denkvermogen, wat zeer van pas komt bij het uitzetten van (internationale) proces-strategieën.
Charlotte is co-auteur van het boek “De Handhavingsrichtlijn: handhaving van IE-rechten in Nederland”.
Momenteel vertegenwoordigt zij Kwantum in de procedure tegen Vitra die thans voorligt bij de Hoge Raad.
Mr. M.R. (Maarten) Rijks
Mr. M.R. (Maarten) Rijks
Maarten is partner in het Intellectueel Eigendomsrecht team van Taylor Wessing en geeft leiding aan het Trademarks, Copyrights en Designs team in de Benelux.
Cliënten omschrijven Maarten als een proactieve trusted advisor die praktisch toepasbaar advies geeft met oog voor de commerciële belangen van de cliënt. Hij heeft veel ervaring op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht en is gespecialiseerd in het merkenrecht, modellenrecht, auteursrecht, slaafse nabootsing en zaken die daarmee verband houden, zoals over aansprakelijkheid van tussenpersonen, e-commerce en reclamerecht.
Maarten is een ervaren procesadvocaat en vertegenwoordigt cliënten op regelmatige basis in procedures bij de Nederlandse rechter, het BBIE, EUIPO, Benelux Gerechtshof en tot aan he Europese Hof van Justitie.
Maarten heeft onder meer Van Haren bijgestaan in de bekende procedure tegen Louboutin en staat Van Haren momenteel bij in de procedure tegen Airwair over de vormgeving en de merkrechten van Airwair ten aanzien van de Dr. Martens schoenen.
Prof. mr. H. (Hans) de Doelder
Prof. mr. H. (Hans) de Doelder
Prof. Hans de Doelder is emeritus hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam. Verder is hij plaatsvervangend lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba. Ook is hij projectleider Herziening Strafrechtelijke wetboeken in de (voorheen) de Nederlandse Antillen.
Eerder is hij onder meer officier van justitie geweest, rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Rotterdam en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof ’s Hertogenbosch.
Dr. M.J.R. (Marc) Broekema
Dr. M.J.R. (Marc) Broekema
Dr. Marc Broekema MBV RV is partner en medeoprichter van BFI, een onafhankelijk corporate finance kantoor gevestigd in Amsterdam waar hij zich in het bijzonder richt op complexe bedrijfswaarderingsvraagstukken, economische schade, en faillissementsonderzoeken. Ook is Marc parttime verbonden als universitair docent aan de Universiteit van Leiden en Raad (plv.) in de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam.
Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse
Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse
Prof. dr. Jan Adriaanse is hoogleraar turnaround management aan de Universiteit Leiden en wetenschappelijk directeur van het Institute of Tax Law & Economics van de Leiden Law School. Hij is tevens partner en medeoprichter van BFI, een onafhankelijk corporate finance kantoor gevestigd in Amsterdam waar hij zich in het bijzonder richt op bestuurdersaansprakelijkheids- en faillissementsonderzoeken, evenals turnaroundvraagstukken.
mr. E. (Eva) Huls
mr. E. (Eva) Huls
Eva Huls is sinds 2012 advocaat en sinds april 2019 werkzaam als advocaat-in-dienstbetrekking bij Defence for Children International – Nederland. Daarvoor is zij geruime tijd werkzaam geweest bij de rechtbank Amsterdam. Eva is (jeugd)rechter-plaatsvervanger bij de rechtbanken Rotterdam en Amsterdam en buitenpromovenda aan de Universiteit Leiden. In haar onderzoek richt zij zich op de bestraffing van jeugdigen die ernstige gewelds- en/of zedenmisdrijven hebben gepleegd. Sinds 2019 is zij Member of the Legal Experts Advisory Panel (LEAP) voor Nederland; een door Fair Trials opgezet Europees netwerk van strafrechtspecialisten. Verder is Eva redactielid bij Boom Strafblad. Zij publiceert en doceert op het gebied van jeugdstrafrecht, jeugdbeschermingsrecht, familierecht, slachtofferrechten en kinderrechten.
mr. R.W. (Rob) Nederveen
mr. R.W. (Rob) Nederveen
Rob is advocaat bij Hielkema & co. Voor zijn overstap naar Hielkema & co heeft Rob zeven jaar bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten gewerkt. Hij houdt zich vanaf het begin van zijn carrière bezig met het vastgoedrecht en in het bijzonder het huurrecht. Rob heeft gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden als advocaat is Rob o.m. hoofdredacteur bij SDU Commentaar Huurrecht en auteur bij Selectie & Essentie Jurisprudentie Huurrecht Woonruimte (Online uitgave van Uitgeverij Den Hollander). Rob geeft met enige regelmaat cursussen over het huurrecht aan zowel advocaten, het bedrijfsleven als particulieren.
Prof. mr. H.D. (Hanna) Tolsma
Prof. mr. H.D. (Hanna) Tolsma
Prof. Tolsma is als hoogleraar Besluitvorming en rechtsbescherming in het omgevingsrecht verbonden aan de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Het algemeen bestuurs(proces)recht en het omgevingsrecht heeft haar belangstelling. Zij is rechter-plaatsvervanger en lid en plaatsvervangend voorzitter van de bezwaarschriftencommissie van het ministerie VWS. Ook is zij vaste annotator en redactielid van het tijdschrift Administratiefrechtelijke beslissingen (AB), één van de belangrijkste jurisprudentietijdschriften op het gebied van het bestuursrecht. Zie verder https://www.rug.nl/staff/h.d.tolsma/
Prof. mr. K.J. (Kars) de Graaf  
Prof. mr. K.J. (Kars) de Graaf  
Prof. De Graaf is als hoogleraar Bestuursrecht en duurzaamheid verbonden aan de Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verricht onderzoek naar, publiceert over en is geïnteresseerd in het omgevingsrecht en het algemene bestuurs(proces)recht. Hij is rechter-plaatsvervanger, voorzitter van de VMR (Vereniging voor Milieurecht) en maakt deel uit van de redacties van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht (TO) en van de Review of European Administrative Law (REALaw). Zie verder www.rug.nl/staff/k.j.de.graaf
mr. dr. J. (Joost) Houdijk
mr. dr. J. (Joost) Houdijk
Joost Houdijk is advocaat en counsel bij AKD en gespecialiseerd in Europees en Nederlands mededingingsrecht. Hij adviseert en procedeert over kartels en misbruik van een economische machtspositie. Joost staat bedrijven bij in meldingsprocedures betreffende concentratiecontrole. Hij vertegenwoordigt bedrijven en overheidsorganisaties in procedures bij de Europese Commissie, de Autoriteit Consument en Markt (“ACM”), de Nederlandse rechter en het EU Hof van Justitie. Naast het mededingingsrecht omvat het werkterrein van Joost het EU-vrijverkeersrecht, het EU-vervoersrecht en het consumentenbeschermingsrecht. Joost is ook specialist op het gebied van buitenlandse directe investeringsregels (“FDI”), met name met betrekking tot de Benelux-landen.
Joost geeft regelmatig lezingen aan universiteiten en particuliere onderwijsinstellingen. Hij publiceerde meer dan 100 artikelen en annotaties in meer dan 25 verschillende tijdschriften en andere juridische bronnen. Joost schrijft ook boek- en seriebijdragen. In 2009 promoveerde hij op een proefschrift over publieke belangen in het mededingingsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Joost is lid van de redactie van het meertalige academische tijdschrift DAOR dat het hele gebied van het economisch en ondernemingsrecht in de Benelux bestrijkt.
Prof. mr. dr. B.M.E.M. (Bernard) Schols
Prof. mr. dr. B.M.E.M. (Bernard) Schols
Prof. mr. dr. Bernard Schols is thans als hoogleraar verbonden aan het Centrum voor Notarieel recht van de Radboud Universiteit Nijmegen en vennoot bij ScholsBurgerhartSchols Estate planning. Hij is gepromoveerd (2007) op de ‘sterren’ van de executeur. Hij was notaris te Nijmegen en rechter(-plv) bij de rechtbank Arnhem. Hij schreef voor de KNB preadviezen over de legitieme portie (2006) en de verdeling (2012). Mede van zijn hand verscheen ook het populaire boek ‘Voorkom ruzie bij de kist’. Als deskundige beantwoordt hij vragen op het gebied van schenken en erven in het weekblad Elsevier.
Mr. E. (Eva) Bezem
Mr. E. (Eva) Bezem
Eva Bezem is als advocaat werkzaam bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers en gespecialiseerd in het migratierecht. Zij is expert op het gebied van gezinshereniging. Daarnaast is zij tevens gespecialiseerd in arbeidsmigratie. Verder heeft zij ervaring met het nationaliteitsrecht, asielrecht en DUO-procedures omtrent inburgering.
Eva heeft jarenlange ervaring in de advocatuur en daarbij altijd volledig de focus op het migratierecht gehad. Voordat zij advocaat werd, heeft zij o.a. bij het College voor de Rechten van de Mens gewerkt en les gegeven in het internationaal en Europees recht aan Tilburg University.
Mr. M. (Marq) Wijngaarden
Mr. M. (Marq) Wijngaarden
Marq Wijngaarden is als advocaat werkzaam bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers en gespecialiseerd in strafrecht en vreemdelingen- en asielrecht, en doet daarnaast bestuursrecht. Veel van zijn zaken hebben een grensoverschrijdend karakter: niet alleen in immigratiezaken, maar ook in straf- en bestuursrechtzaken. Hij is lid van de specialistenverenigingen van straf- en vreemdelingenadvocaten en geeft regelmatig cursussen aan advocaten, rechters en studenten. Daarnaast is hij lid van de Adviescommissie Asiel van Vluchtelingenwerk Nederland en zit hij in de redactie van het blad Crimmigratie en Recht.
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed promoveerde in 1987 op het onderwerp ‘reële executie in het privaatrecht’. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht en vanaf 2002 hoogleraar executie- en beslagrecht. Daarnaast is hij onder meer raadsheer-plaatsvervanger in Amsterdam en Leeuwarden en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor de Procespraktijk.
Mr. M. (Myriam) Lückers
Mr. M. (Myriam) Lückers
Mr. Myriam Lückers is sinds 1 januari 2018 advocaat-generaal bij de Hoge Raad.
Zij begon haar carrière als onderzoeker Familie- en jeugdrecht bij de Katholieke Universiteit Brabant, alvorens in 1990 de overstap te maken naar de Rijksuniversiteit Leiden. Als universitair docent Personen-, familie- en jeugdrecht promoveerde zij aldaar op de dissertatie ‘EVRM, minderjarigheid en ouderlijk gezag: A whole code of juvenile law’.
In 1995 werd Myriam Lückers benoemd tot rechter bij de rechtbank Rotterdam. Vóór haar benoeming tot advocaat-generaal was zij achtereenvolgens raadsheer en vicepresident/senior raadsheer bij het gerechtshof Den Haag. Zij is in de feitelijke instanties werkzaam geweest op het terrein van het strafrecht en het personen- en familierecht.
Myriam vervult naast haar ambt bij de Hoge Raad verschillende nevenfuncties. Zij is als redacteur onder meer verbonden aan EB, tijdschrift voor Scheidingsrecht, en Rechtsspraak Familierecht (RFR). Daarnaast verzorgt zij als docent cursussen op het gebied van alimentatie en familieprocesrecht.
Mr. L.E. (Laura) Fresco
Mr. L.E. (Laura) Fresco
Laura Fresco is advocaat partner bij advocatenkantoor Hoyng Rokh Monegier. Laura’s praktijk omvat alle gebieden van het intellectuele eigendomsrecht, met een specifieke focus op merkenrecht, modellenrecht, auteursrecht, reclamerecht en mediarecht. Grensoverschrijdende (inbreuk)procedures zijn haar specialisme, maar zij is ook een ervaren onderhandelaar en zet graag met haar cliënten de strategie uit om tot de beste uitkomst te komen. Ook treedt Laura regelmatig op in oppositie- en nietigheidsprocedures voor de European Union Intellectual Property Office en staat zij haar cliënten bij met douanemaatregelen en anti-counterfeit programma’s. Laura was jaren werkzaam in de IE- en ondernemingsrechtelijke procespraktijk op Curaçao, in Italië en in Nederland voordat zij in 2011 bij Hoyng Rokh Monegier kwam. Zij treedt regelmatig op als docent en spreker op universiteiten en internationale congressen.
Prof. Mr. W.A. (Willem) Hoyng
Prof. Mr. W.A. (Willem) Hoyng
Prof. Willem Hoyng, advocaat partner, is één van de oprichters van advocatenkantoor Hoyng Rokh Monegier. De praktijk van Willem Hoyng bestaat voornamelijk uit het procederen op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht. Hij treedt op voor alle nationale rechtbanken (rechtbanken, gerechtshoven, de Hoge Raad), en procedeert voor het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) en het Europees Octrooibureau (EOB).
Professor Hoyng maakt deel uit van een selecte groep advocaten die zijn toegelaten tot de balie van de Hoge Raad.
Professor Hoyng is ook betrokken bij het adviseren over Europese octrooistrategieën en het coördineren en voeren van Europese octrooiprocedures. Hij is adviseur van vele innovatieve Nederlandse en buitenlandse multinationals, waaronder farmaceutische en biotechnologische bedrijven.
Hij is lid van de Expert Group die de Rules of Proceedings van het toekomstige Unified Patent Court (UPC) heeft opgesteld, lid van de Expert Group die standaard documenten opstelt voor Orders en Decisions in de UPC en is voorzitter van de Advisory Board van de UPC. Ook adviseert hij het Ministerie van Economische Zaken over UPC-aangelegenheden.Professor Hoyng doceert sinds 1988 Intellectueel Eigendomsrecht aan de Universiteit van Tilburg.
Prof. dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA
Prof. dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA
Jurriën van der Heijden studeerde fiscale economie, fiscaal recht en accountancy. Sinds 1990 is hij werkzaam bij het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst. Van 1999 tot en met 2003 was hij tevens werkzaam als universtair docent aan de Universiteit Leiden. In 2006 promoveerde hij op het onderwerp Winstrealisatie bij onderhanden werk volgens goed koopmansgebruik. Jurriën is tevens als hoogleraar Fiscale Economie & Tax Accounting verbonden aan Nyenrode Business University.
Mr. A.R. (Agnes) van Wieren
Mr. A.R. (Agnes) van Wieren
Agnes van Wieren heeft rechten gestudeerd aan de RUG en werkt al meer dan 25 jaar als advocaat en mediator gespecialiseerd in personen- en familierecht. Zij is partner bij Banning Advocaten. Daarnaast is zij collaboratie practioner en raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Amsterdam, nadat zij eerder jarenlang rechter-plaatsvervanger is geweest bij de rechtbank Zutphen. Zij doceert al vele jaren als praktijkdocent op het gebied van het familierecht en de specialisatieopleiding familierecht. Ook is zij voorzitter van de Commissie Alimentatienormen vFAS. Zij houdt zich in de dagelijkse praktijk vooral bezig met meer gecompliceerde echtscheidingen en alles wat daarbij hoort.
Mr. C. (Cees) Dekker
Mr. C. (Cees) Dekker
Mr. Dekker is (oud) strafrechtadvocaat te Amsterdam. Hij heeft gestudeerd aan de GU (UvA) te Amsterdam (bestuursrechtelijke afstudeerrichting en voorbestemd voor werk in het openbaar bestuur). Als advocaat was hij beëdigd in 1984. Kantoorhoudend in Amsterdam, Breda en weer in Amsterdam. Van bestuursrechtelijke zaken naar (grote) strafzaken. In z’n vrije tijd is hij bezig met het schrijven van (wandel)boeken over (oude) veeroutes in en door Spanje.
Mr. E.J. (Ebby) Hofstee
Mr. E.J. (Ebby) Hofstee
Mr. E.J. Hofstee is sinds 2009 Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. Hij heeft gestudeerd aan de VU Amsterdam. Hij is universitair (hoofd)docent strafrecht en internationaal strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en VU Amsterdam. Mr. Hofstee is gepromoveerd in 1987 op TBS. Verder is hij coördinerend vicepresident en coördinerend rechter-commissaris bij de rechtbank Haarlem.
Prof. dr. A.F. (Arthur) Salomons
Prof. dr. A.F. (Arthur) Salomons
Arthur Salomons (1964) studeerde Geschiedenis en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde in 1997 (cum laude) op een proefschrift met een goederenrechtelijk onderwerp. Tussen 1994-1999 was hij als gerechtsauditeur werkzaam bij de Hoge Raad der Nederlanden, vanaf 1999 fungeert hij als hoogleraar privaatrecht aan de UvA en als raadsheer-plaatsvervanger aan het Gerechtshof Amsterdam. Sedert 2014 is hij directeur van het College of Law en lid van het bestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (UvA).
Prof. mr. A.I.M. (Toon) van Mierlo
Prof. mr. A.I.M. (Toon) van Mierlo
Toon van Mierlo (1957) heeft een ruime praktijkervaring als (procesrecht-)advocaat. Momenteel is hij advocaat partner te Rotterdam (procespraktijk). Hij geldt als een van de meest vooraanstaande procesadvocaten in Nederland.Verder is hij hoogleraar Burgerlijk Procesrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Erasmus School of Law. Hij is auteur van diverse juridische handboeken (Asser 3-VI / zekerheidsrechten, Asser 3-IV / algemeen goederenrecht) en vaste annotator in de Nederlandse Jurisprudentie. Ook is hij voorzitter deelredacties Tekst & Commentaar Burgerlijke Rechtsvordering.
Per 1 januari 2021 is Toon benoemd tot lid van de Adviescommissie voor Burgerlijk Procesrecht (Min. van Justitie en Veiligheid).
Prof. mr. dr. F.M.J. (Frank) Verstijlen
Prof. mr. dr. F.M.J. (Frank) Verstijlen
Frank Verstijlen (1967) studeerde Nederlands recht en fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg, alwaar hij in 1998 is gepromoveerd op een rechtsvergelijkend proefschrift over de taak, bevoegdheden en aansprakelijkheid van de faillissementscurator. Daar is hij tot 2001 werkzaam geweest als universitair (hoofd)docent. Daarnaast was hij van 1997 tot 2015 als advocaat werkzaam in Rotterdam en Amsterdam. Sinds 2001 is hij hoogleraar privaatrecht in het bijzonder het goederenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorts is hij redactielid – tot 2017: redactievoorzitter – van het Tijdschrift voor Insolventierecht, redacteur van de losbladige Faillissementswet en Tekst & Commentaar Insolventierecht, annotator van de Nederlandse Jurisprudentie. Hij werd in 2011 door zijn ‘peers’ verkozen tot ‘Lantaarn van het insolventierecht’ en was lid van de Commissie Insolventierecht die adviseerde over een herziening van de Faillissementswet. Tot 2020 trad hij op als raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.