
Prof. Zwenne werd in 2011 benoemd tot hoogleraar recht en de informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich vooral bezig met de toepassing en werking van de privacywet- en regelgeving. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van internet- en telecomrecht en juridische vraagstukken rondom blockchain, cloud en sensordata. Naast zijn aanstelling aan de Universiteit Leiden is hij advocaat en partner bij Pels Rijcken. Daarvoor was hij partner bij Brinkhof en Bird & Bird. Prof. Zwenne geeft geregeld colleges en cursussen binnen zijn expertisegebieden en publiceert over deze onderwerpen. Daarnaast is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor IT en Recht (NVvIR) en van de Vereniging Privacyrecht-Advocaten (VPR-A). Hij is tevens bestuurslid van de Vereniging Privacy Recht (VPR), lid van de Adviescommissie Rechtsstatelijkheid van de Nederlandse Orde van Advocaten, de raad van advies van het Nationaal Archief en docent en examinator in de VIRA-Grotius opleiding voor ICT-recht advocaten. Tot slot is hij redacteur (en auteur) van Tekst & Commentaar Privacy- en telecommunicatierecht, Concise European Data Protection, E-Commerce and IT Law, het Tijdschrift voor internetrecht en Sdu Monografieën ICT-recht.
Andere docenten
Prof. mr. dr. B.M.E.M. (Bernard) Schols
Prof. mr. dr. B.M.E.M. (Bernard) Schols
Prof. mr. dr. Bernard Schols is thans als hoogleraar verbonden aan het Centrum voor Notarieel recht van de Radboud Universiteit Nijmegen en vennoot bij ScholsBurgerhartSchols Estate planning. Hij is gepromoveerd (2007) op de ‘sterren’ van de executeur. Hij was notaris te Nijmegen en rechter(-plv) bij de rechtbank Arnhem. Hij schreef voor de KNB preadviezen over de legitieme portie (2006) en de verdeling (2012). Mede van zijn hand verscheen ook het populaire boek ‘Voorkom ruzie bij de kist’. Als deskundige beantwoordt hij vragen op het gebied van schenken en erven in het weekblad Elsevier.
Mr. E. (Eva) Bezem
Mr. E. (Eva) Bezem
Eva Bezem is als advocaat werkzaam bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers en gespecialiseerd in het migratierecht. Zij is expert op het gebied van gezinshereniging. Daarnaast is zij tevens gespecialiseerd in arbeidsmigratie. Verder heeft zij ervaring met het nationaliteitsrecht, asielrecht en DUO-procedures omtrent inburgering.
Eva heeft jarenlange ervaring in de advocatuur en daarbij altijd volledig de focus op het migratierecht gehad. Voordat zij advocaat werd, heeft zij o.a. bij het College voor de Rechten van de Mens gewerkt en les gegeven in het internationaal en Europees recht aan Tilburg University.
Mr. M. (Marq) Wijngaarden
Mr. M. (Marq) Wijngaarden
Marq Wijngaarden is als advocaat werkzaam bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers en gespecialiseerd in strafrecht en vreemdelingen- en asielrecht, en doet daarnaast bestuursrecht. Veel van zijn zaken hebben een grensoverschrijdend karakter: niet alleen in immigratiezaken, maar ook in straf- en bestuursrechtzaken. Hij is lid van de specialistenverenigingen van straf- en vreemdelingenadvocaten en geeft regelmatig cursussen aan advocaten, rechters en studenten. Daarnaast is hij lid van de Adviescommissie Asiel van Vluchtelingenwerk Nederland en zit hij in de redactie van het blad Crimmigratie en Recht.
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed promoveerde in 1987 op het onderwerp ‘reële executie in het privaatrecht’. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht en vanaf 2002 hoogleraar executie- en beslagrecht. Daarnaast is hij onder meer raadsheer-plaatsvervanger in Amsterdam en Leeuwarden en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor de Procespraktijk.
Mr. M. (Myriam) Lückers
Mr. M. (Myriam) Lückers
Mr. Myriam Lückers is sinds 1 januari 2018 advocaat-generaal bij de Hoge Raad.
Zij begon haar carrière als onderzoeker Familie- en jeugdrecht bij de Katholieke Universiteit Brabant, alvorens in 1990 de overstap te maken naar de Rijksuniversiteit Leiden. Als universitair docent Personen-, familie- en jeugdrecht promoveerde zij aldaar op de dissertatie ‘EVRM, minderjarigheid en ouderlijk gezag: A whole code of juvenile law’.
In 1995 werd Myriam Lückers benoemd tot rechter bij de rechtbank Rotterdam. Vóór haar benoeming tot advocaat-generaal was zij achtereenvolgens raadsheer en vicepresident/senior raadsheer bij het gerechtshof Den Haag. Zij is in de feitelijke instanties werkzaam geweest op het terrein van het strafrecht en het personen- en familierecht.
Myriam vervult naast haar ambt bij de Hoge Raad verschillende nevenfuncties. Zij is als redacteur onder meer verbonden aan EB, tijdschrift voor Scheidingsrecht, en Rechtsspraak Familierecht (RFR). Daarnaast verzorgt zij als docent cursussen op het gebied van alimentatie en familieprocesrecht.
Mr. L.E. (Laura) Fresco
Mr. L.E. (Laura) Fresco
Laura Fresco is advocaat partner bij advocatenkantoor Hoyng Rokh Monegier. Laura’s praktijk omvat alle gebieden van het intellectuele eigendomsrecht, met een specifieke focus op merkenrecht, modellenrecht, auteursrecht, reclamerecht en mediarecht. Grensoverschrijdende (inbreuk)procedures zijn haar specialisme, maar zij is ook een ervaren onderhandelaar en zet graag met haar cliënten de strategie uit om tot de beste uitkomst te komen. Ook treedt Laura regelmatig op in oppositie- en nietigheidsprocedures voor de European Union Intellectual Property Office en staat zij haar cliënten bij met douanemaatregelen en anti-counterfeit programma’s. Laura was jaren werkzaam in de IE- en ondernemingsrechtelijke procespraktijk op Curaçao, in Italië en in Nederland voordat zij in 2011 bij Hoyng Rokh Monegier kwam. Zij treedt regelmatig op als docent en spreker op universiteiten en internationale congressen.
Prof. Mr. W.A. (Willem) Hoyng
Prof. Mr. W.A. (Willem) Hoyng
Prof. Willem Hoyng, advocaat partner, is één van de oprichters van advocatenkantoor Hoyng Rokh Monegier. De praktijk van Willem Hoyng bestaat voornamelijk uit het procederen op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht. Hij treedt op voor alle nationale rechtbanken (rechtbanken, gerechtshoven, de Hoge Raad), en procedeert voor het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) en het Europees Octrooibureau (EOB).
Professor Hoyng maakt deel uit van een selecte groep advocaten die zijn toegelaten tot de balie van de Hoge Raad.
Professor Hoyng is ook betrokken bij het adviseren over Europese octrooistrategieën en het coördineren en voeren van Europese octrooiprocedures. Hij is adviseur van vele innovatieve Nederlandse en buitenlandse multinationals, waaronder farmaceutische en biotechnologische bedrijven.
Hij is lid van de Expert Group die de Rules of Proceedings van het toekomstige Unified Patent Court (UPC) heeft opgesteld, lid van de Expert Group die standaard documenten opstelt voor Orders en Decisions in de UPC en is voorzitter van de Advisory Board van de UPC. Ook adviseert hij het Ministerie van Economische Zaken over UPC-aangelegenheden.Professor Hoyng doceert sinds 1988 Intellectueel Eigendomsrecht aan de Universiteit van Tilburg.
Prof. dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA
Prof. dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA
Jurriën van der Heijden studeerde fiscale economie, fiscaal recht en accountancy. Sinds 1990 is hij werkzaam bij het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst. Van 1999 tot en met 2003 was hij tevens werkzaam als universtair docent aan de Universiteit Leiden. In 2006 promoveerde hij op het onderwerp Winstrealisatie bij onderhanden werk volgens goed koopmansgebruik. Jurriën is tevens als hoogleraar Fiscale Economie & Tax Accounting verbonden aan Nyenrode Business University.
Mr. A.R. (Agnes) van Wieren
Mr. A.R. (Agnes) van Wieren
Agnes van Wieren heeft rechten gestudeerd aan de RUG en werkt al meer dan 25 jaar als advocaat en mediator gespecialiseerd in personen- en familierecht. Zij is partner bij Banning Advocaten. Daarnaast is zij collaboratie practioner en raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Amsterdam, nadat zij eerder jarenlang rechter-plaatsvervanger is geweest bij de rechtbank Zutphen. Zij doceert al vele jaren als praktijkdocent op het gebied van het familierecht en de specialisatieopleiding familierecht. Ook is zij voorzitter van de Commissie Alimentatienormen vFAS. Zij houdt zich in de dagelijkse praktijk vooral bezig met meer gecompliceerde echtscheidingen en alles wat daarbij hoort.
Mr. C. (Cees) Dekker
Mr. C. (Cees) Dekker
Mr. Dekker is (oud) strafrechtadvocaat te Amsterdam. Hij heeft gestudeerd aan de GU (UvA) te Amsterdam (bestuursrechtelijke afstudeerrichting en voorbestemd voor werk in het openbaar bestuur). Als advocaat was hij beëdigd in 1984. Kantoorhoudend in Amsterdam, Breda en weer in Amsterdam. Van bestuursrechtelijke zaken naar (grote) strafzaken. In z’n vrije tijd is hij bezig met het schrijven van (wandel)boeken over (oude) veeroutes in en door Spanje.
Mr. E.J. (Ebby) Hofstee
Mr. E.J. (Ebby) Hofstee
Mr. E.J. Hofstee is sinds 2009 Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. Hij heeft gestudeerd aan de VU Amsterdam. Hij is universitair (hoofd)docent strafrecht en internationaal strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en VU Amsterdam. Mr. Hofstee is gepromoveerd in 1987 op TBS. Verder is hij coördinerend vicepresident en coördinerend rechter-commissaris bij de rechtbank Haarlem.
Prof. dr. A.F. (Arthur) Salomons
Prof. dr. A.F. (Arthur) Salomons
Arthur Salomons (1964) studeerde Geschiedenis en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde in 1997 (cum laude) op een proefschrift met een goederenrechtelijk onderwerp. Tussen 1994-1999 was hij als gerechtsauditeur werkzaam bij de Hoge Raad der Nederlanden, vanaf 1999 fungeert hij als hoogleraar privaatrecht aan de UvA en als raadsheer-plaatsvervanger aan het Gerechtshof Amsterdam. Sedert 2014 is hij directeur van het College of Law en lid van het bestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (UvA).
Prof. mr. A.I.M. (Toon) van Mierlo
Prof. mr. A.I.M. (Toon) van Mierlo
Toon van Mierlo (1957) heeft een ruime praktijkervaring als (procesrecht-)advocaat. Momenteel is hij advocaat partner te Rotterdam (procespraktijk). Hij geldt als een van de meest vooraanstaande procesadvocaten in Nederland.Verder is hij hoogleraar Burgerlijk Procesrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Erasmus School of Law. Hij is auteur van diverse juridische handboeken (Asser 3-VI / zekerheidsrechten, Asser 3-IV / algemeen goederenrecht) en vaste annotator in de Nederlandse Jurisprudentie. Ook is hij voorzitter deelredacties Tekst & Commentaar Burgerlijke Rechtsvordering.
Per 1 januari 2021 is Toon benoemd tot lid van de Adviescommissie voor Burgerlijk Procesrecht (Min. van Justitie en Veiligheid).
Prof. mr. dr. F.M.J. (Frank) Verstijlen
Prof. mr. dr. F.M.J. (Frank) Verstijlen
Frank Verstijlen (1967) studeerde Nederlands recht en fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg, alwaar hij in 1998 is gepromoveerd op een rechtsvergelijkend proefschrift over de taak, bevoegdheden en aansprakelijkheid van de faillissementscurator. Daar is hij tot 2001 werkzaam geweest als universitair (hoofd)docent. Daarnaast was hij van 1997 tot 2015 als advocaat werkzaam in Rotterdam en Amsterdam. Sinds 2001 is hij hoogleraar privaatrecht in het bijzonder het goederenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorts is hij redactielid – tot 2017: redactievoorzitter – van het Tijdschrift voor Insolventierecht, redacteur van de losbladige Faillissementswet en Tekst & Commentaar Insolventierecht, annotator van de Nederlandse Jurisprudentie. Hij werd in 2011 door zijn ‘peers’ verkozen tot ‘Lantaarn van het insolventierecht’ en was lid van de Commissie Insolventierecht die adviseerde over een herziening van de Faillissementswet. Tot 2020 trad hij op als raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Mr. A.P. (Ad) van der Linden
Mr. A.P. (Ad) van der Linden
Ad van der Linden is (oud-)kinderrechter in de rechtbank Amsterdam, (oud-)raadsheer-plv. in de Gerechtshoven in ’s-Hertogenbosch en Den Haag. Verder is hij voorzitter van het Beroepscollege SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) en bij de Klachtencommissie Jeugdhulp in de regio Eemland (Amersfoort e.o.). Tevens is hij auteur, docent en adviseur civiel- en strafrechtelijke onderdelen Familie- en Jeugd(straf)recht.
Prof. mr. P. (Paul) Vlaardingerbroek
Prof. mr. P. (Paul) Vlaardingerbroek
Paul Vlaardingerbroek is hoogleraar Personen-, familie- en jeugdrecht aan de Tilburg University. Daarnaast is hij Raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch en Rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Rotterdam. Verder is hij ook auteur van diverse publicaties op het gebied van het Personen-, familie- en jeugdrecht.
Prof. mr. dr. A.R. (Ruben) Houweling
Prof. mr. dr. A.R. (Ruben) Houweling
Ruben Houweling (1980) studeerde Nederlands Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2009 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is hij aansluitend benoemd tot Universitair Hoofddocent. In die hoedanigheid heeft hij onder meer de succesvolle Master Arbeidsrecht (2009) opgericht. In juni 2011 is Ruben benoemd tot Hoogleraar Arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hij geeft daarbij leiding aan het team docenten en onderzoekers van de sectie Arbeidsrecht. Ruben is redactielid van het tijdschrift Arbeidsrechtelijke Annotaties (ArA) en (hoofd)redacteur van het jurisprudentieblad Jurisprudentie in Nederland (JIN). Hij is mede-oprichter van het Tijdschrift voor de Arbeidsrechtpraktijk (TAP) en maakt deel uit van de kernredactie van dit blad. Hij ontwikkelde de interactieve digitale kennisbank (VAAN) AR Updates.nl en is hoofdredacteur van deze wekelijkse online update. Daarnaast is Ruben lid van de Commissie Cassatie in het belang van het Arbeidsrecht (CCA) en van de Sdu Cursus Adviesraad Arbeidsrecht. Ruben verzorgt regelmatig lezingen en cursussen. Hij publiceert veelvuldig in diverse vaktijdschriften en boeken. Vanaf 2009 is Ruben als legal counsel verbonden aan DingemansVanderKind.
Mr. dr. A. (Sander) Steneker
Mr. dr. A. (Sander) Steneker
Sander Steneker is universitair hoofddocent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef onder andere de Asser over beslag en executie en de monografie BW over pandrecht. Verder schrijft hij regelmatig adviezen en legal opinions voor onder andere advocaten, notarissen, banken en curatoren (over o.a. goederenrecht, financiering en zekerheden, insolventierecht, beslag- en executierecht en onroerendezakenrecht), en is hij NAI-arbiter.
Prof. mr. J.B. (Jan Berend) Wezeman
Prof. mr. J.B. (Jan Berend) Wezeman
Jan Berend Wezeman (1959) is als hoogleraar Handelsrecht en Ondernemingsrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan het Instituut voor Ondernemingsrecht Groningen/Rotterdam. Hij promoveerde in 1998 bij Van Schilfgaarde op het proefschrift Aansprakelijkheid van bestuurders. Wezeman is redacteur van diverse ondernemingsrechtelijke uitgaven (o.a. SDU Commentaar Ondernemingsrecht) en publiceert regelmatig op het terrein van het ondernemingsrecht. Hij werkt als auteur onder meer mee aan het handboek Van de BV en de NV. Wezeman is op 26 april 2021 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Prof. mr. S.M. (Steef) Bartman
Prof. mr. S.M. (Steef) Bartman
Steef Bartman is al ruim 30 jaar actief als advocaat op het gebied van het ondernemingsrecht. Hij wordt beschouwd als een expert op het gebied van concernverhoudingen en doorbraak van aansprakelijkheid. Na als partner en of counsel verbonden te zijn geweest aan enkele grote kantoren is hij in 2015 zijn eigen kantoor gestart: Bartman Company Law. Steef adviseert ondernemers, aandeelhouders, bestuurders en faillissementscuratoren en staat hen bij in geschillen over onder meer aansprakelijkheid, financiering, herstructurering, medezeggenschap en in enquêteprocedures. Hij wordt dikwijls gevraagd als expert witness en voor het afgeven van legal opinions op zijn gebied van expertise en treedt veelvuldig op als arbiter in internationale en locale geschillen. Bij gelegenheid wordt hij ook benoemd tot onderzoeker in enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer of het Gemeenschappelijk Hof van de Antillen. Behalve advocaat is Steef Bartman ook hoogleraar Corporate Group Liability aan de Universiteit Maastricht en emeritus-hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden. Sinds april 2021 is hij lid van de SER Geschillencommissie Fusiegedragsregels. Steef is vaste medewerker en annotator voor de Nederlandse tijdschriften JOR en Ars Aequi en schreef vele wetenschappelijke artikelen. Daarnaast is hij oprichter en hoofdredacteur van het tweemaandelijkse tijdschrift European Company Law, uitgegeven door Kluwer Law International (www.cecl.eu). Het door hem geïnitieerde en mede geschreven boek Van het concern (10e druk, 2020) wordt veel gebruikt voor academische studie en in de praktijk.
Prof. mr dr. G.G.J.A. (Geert-Jan Alexander) Knoops
Prof. mr dr. G.G.J.A. (Geert-Jan Alexander) Knoops
Geert-Jan Alexander Knoops werd in 1987 beëdigd als advocaat en treedt naast zijn functie bij Knoops’ advocaten op als lead counsel voor het Internationaal Strafhof in Den Haag (waaronder in de zaak The Prosecutor v. Charles Blé Goudé). Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is hij visiting professor internationaal strafrecht aan Shandong University (Jinan, China). Hij is tevens vice president van het European Innocence Network. Als advocaat treedt Geert-Jan Alexander Knoops ook op in herzienings-procedures en in zaken voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In het verleden trad hij op voor het Joegoslavië Tribunaal (ICTY), het Rwanda Tribunaal (ICTR) en het Speciale Tribunaal voor Sierra Leone. Hij is tevens toegelaten tot de lijst van advocaten die optreden voor het Cambodja-tribunaal in Pnom Penh.
Van zijn hand verschenen diverse rechtswetenschappelijke publicaties.
Mr. H. (Huib) Hielkema
Mr. H. (Huib) Hielkema
Huib Hielkema (1960) is sinds 1990 advocaat. Hij is partner van Hielkema & co te Amsterdam. Hij heeft zich gespecialiseerd in het vastgoedrecht, in het bijzonder het huurrecht voor woon- en bedrijfsruimte, en wordt beschouwd als één van de beste huurrechtadvocaten van het land. Hij vervult diverse docentschappen op het gebied van het huurrecht, onder meer voor de Vereniging van Huurrecht Advocaten. Verder publiceert hij regelmatig over huurrechtelijke onderwerpen. Hij maakt deel uit van de hoofdredactie en is mede-auteur van de losbladige Groene Kluwer Huurrecht. Voorts is hij redacteur van SDU Commentaar Huurrecht, co-auteur van het boek “Huurrecht Woonruimte” (SDU), co-auteur van het Huurrechtmemo, medewerker van WR, Tijdschrift voor Huurrecht, en eindredacteur/co-auteur van het boek “Burenoverlast, remedies tegen de overlastgevende huurder” (Maklu). Hij is oud-lid van de Adviescommissie Huurrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten en maakte tot 2009 deel uit van het bestuur van de Vereniging van Huurrecht Advocaten.
Mr. dr. G. (Govert) Kerpestein
Mr. dr. G. (Govert) Kerpestein
Govert Kerpestein (Vlissingen, 1964) is in 1992 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden. Sedert 1992 advocaat, gespecialiseerd in het huurrecht bedrijfsruimte. In 2005 is hij gepromoveerd op de nieuwe huurwetgeving. Zijn dissertatie “Huur en verhuur van bedrijfsruimte” is een kritische beschouwing op de in 2003 in werking getreden huurwetgeving. In augustus 2019 is de 7e editie verschenen van zijn handboek “Huurrecht bedrijfsruimte” (SDU Uitgevers). Daarnaast is hij redacteur van “Commentaar Huurrecht” (SDU Uitgevers). Govert Kerpestein, tegenwoordig een huurrechtspecialist en geen advocaat meer, is bekend door zijn gastcolleges, postdoctorale cursussen en studiedagen die hij door het hele land verzorgt.