Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer u terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site u het meest interessant en nuttig vindt.

Toon van Mierlo (1957) heeft een ruime praktijkervaring als (procesrecht-)advocaat. Momenteel is hij advocaat partner te Amsterdam bij HabrakenRutten (procespraktijk). Hij geldt als een van de meest vooraanstaande procesadvocaten in Nederland. Verder is hij emeritus hoogleraar Burgerlijk Recht en Burgerlijk Procesrecht aan de Erasmus School of Law in Rotterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is auteur van diverse juridische handboeken (Asser 3-VI / zekerheidsrechten, Asser 3-IV / algemeen goederenrecht) en vaste annotator in de Nederlandse Jurisprudentie. Ook is hij voorzitter van de deelredactie Tekst & Commentaar Burgerlijke Rechtsvordering en redactielid Groene Serie Burgerlijk procesrecht.
Per 15 augustus 2023 is Toon benoemd tot voorzitter van de Adviescommissie Restitutieverzoeken cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog.
Andere docenten
mr. M. (Michiel) de Jager
mr. M. (Michiel) de Jager
Michiel de Jager is advocaat-partner bij het arbeidsrechtelijke boetiekkantoor SteensmaEven. Hij is gespecialiseerd in het corporate arbeidsrecht en adviseert en procedeert onder meer over reorganisaties en collectief ontslag, medezeggenschap, de rechtspositie van de statutair bestuurder, overgang van onderneming en cao-kwesties.
mr. D. (David) Mees
mr. D. (David) Mees
David Mees is advocaat bij het arbeidsrechtelijke boetiekkantoor SteensmaEven. Hij is een expert op het gebied van het corporate arbeidsrecht, remuneration & incentives, en corporate governance.
Voordat David zich bij SteensmaEven aansloot, werkte hij als senior associate bij De Brauw Blackstone Westbroek, waar hij zich bezighield met corporate arbeidsrecht, de bezoldiging van statutair bestuurders en corporate governance.
David is lid van de Vereniging voor Arbeidsrecht en publiceert en doceert regelmatig over zijn vakgebied.
mr. E. (Elgar) Weijtmans
mr. E. (Elgar) Weijtmans
Elgar Weijtmans is Head of Technology bij HVG Law. Met een dubbele achtergrond in recht en informatica bevindt Elgar zich vaak op het snijvlak van technologie en recht. Als Head of Technology is hij verantwoordelijk voor de technologie- en innovatiestrategie van HVG Law. In dit kader leidt hij verschillende implementatietrajecten van (gen-)AI binnen HVG Law en bij cliënten.
Elgar is gespecialiseerd in technologie en innovatie, met uitgebreide ervaring als technologie-advocaat en software engineer. Zijn focus ligt nu op de praktische toepassing van AI, waarbij hij zijn juridische en technologische kennis inzet om waardevolle oplossingen te bieden.
drs. D. (Daniël) Peters
drs. D. (Daniël) Peters
Daniël begon zijn carrière op de waarderings- en corporate finance afdeling van een multidisciplinair accountantskantoor. Hij heeft een Master of Science-graad in bedrijfseconomie en een post-mastergraad in business valuation (MBV) en finance (MiF). Daniël is momenteel Partner Business Valuator bij ValueBase B.V.
Als projectmeester begeleidde hij professionals van de opleiding Business Valuation aan TIAS Business School. Daniël verzorgt regelmatig trainingen en cursussen op het gebied van bedrijfswaardering voor vakgenoten, accountants, fiscalisten en juristen. Voor de beroepsvereniging NiRV is hij lid van de commissies Vaktechniek en Toelating. Daniël staat als deskundige ingeschreven in het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD).
mr. B. (Barbara) Filippo
mr. B. (Barbara) Filippo
Barbara Filippo is als advocaat partner verbonden aan het arbeidsrechtelijk nichekantoor SteensmaEven. Barbara adviseert en procedeert regelmatig in/over onder meer integriteitszaken, werkgeversaansprakelijkheid, cao-geschillen, reorganisaties, zaken waarin de toepasselijkheid van de regels bij overgang van onderneming ter discussie staat alsook in individuele en collectieve ontslagzaken ten behoeve van voornamelijk (grote) werkgevers. Zij is vanuit kantoor meermaals gedetacheerd geweest bij grote multinationals waar zij onder meer grote reorganisaties en overnametrajecten heeft begeleid.
Barbara is naast haar werkzaamheden voor SteensmaEven sinds 2009 als docent verbonden aan de sectie arbeidsrecht van de Erasmus School of Law, waar zij onder meer in de Master Ondernemingsrecht over (met name) de arbeidsrechtelijke aspecten bij fusies, overnames en reorganisaties en overgang van onderneming doceert. Barbara is coauteur van de boeken Kern van het Arbeidsrecht en Arbeidsrecht & Reorganisatie van Boom Juridische Uitgevers. Verder geeft zij regelmatig cursussen en workshops.
mr. M. (Matthijs) Ariëns
mr. M. (Matthijs) Ariëns
Matthijs Ariëns is een zeer ervaren procesadvocaat en universitair docent Burgerlijk Procesrecht aan de VU. Hij is tevens als redactielid verbonden aan SDU Tekst & Commentaar Procesrecht. In 2023 is Matthijs door de Vereniging van Incasso- en Procesadvocaten (VIA) verkozen tot de beste Procesadvocaat van Nederland.
Prof. mr. P.T.J. (Pieter) Wolters
Prof. mr. P.T.J. (Pieter) Wolters
Pieter Wolters is universitair hoofddocent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit en onderzoeker bij het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht en de Interdisciplinary Hub for Security, Privacy and Data Governance van de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar privacy en cybersecurity binnen het privaatrecht. Pieter is een expert op het gebied van cybersecurity, privacy en privaatrecht.
mr. R. (Rob) van Coolwijk
mr. R. (Rob) van Coolwijk
Rob van Coolwijk is familierechtadvocaat en vFAS-scheidingsmediator bij SCG Advocaten in Amsterdam. In zijn praktijk staat hij cliënten bij in echtscheidingen en alle daaraan gerelateerde zaken zoals alimentatie, de invulling van de zorg voor de kinderen, en vermogensrechtelijke afwikkelingen. Daarnaast adviseert en procedeert hij. Naast zijn werkzaamheden voor de praktijk maakt Rob deel uit van de hoofdredactie van de Kennisbank Familierecht en is hij is redacteur bij EB, Tijdschrift voor scheidingsrecht. Hij publiceert regelmatig artikelen over familierechtelijke onderwerpen (op het gebied van kinder- en partneralimentatie). Hij geeft tevens cursussen en lezingen voor advocaten en andere doelgroepen op het gebied van het familierecht. Van 2012 tot en met 2015 was Rob voorzitter van de vFAS (vereniging van Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators).
mr. J.Th.M. (Joost) Diks
mr. J.Th.M. (Joost) Diks
Joost Diks is een bekende specialist op het gebied van familie- en erfrecht. Hij studeerde zowel Nederlands recht als notarieel recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Joost is medeoprichter van Advocaten Familie- & Erfrecht. Naast familierechtadvocaat en erfrechtadvocaat is Joost actief als docent. Hij verzorgt veelvuldig opleidingen, cursussen en lezingen op het gebied van het familie- en erfrecht en is (co)auteur van diverse boeken en publicaties.
Joost is eveneens betrokken bij diverse organisaties. Zo is hij in 2013 medeoprichter en tot 2018 bestuurslid van de VEAN. Als actief lid en examinator bij het toelatingsexamen is Joost nog steeds aan de VEAN verbonden. Daarnaast is Joost al jaren actief bestuurslid van NOVEX en sinds 2024 voorzitter van deze vereniging. Joost verschijnt regelmatig in de media waar hij zijn visie op het familie- en erfrecht deelt. Hij wikkelt als executeur en vereffenaar complexe en omvangrijke nalatenschappen af.
mr. A.M. (Annette) van Riemsdijk
mr. A.M. (Annette) van Riemsdijk
Annette van Riemsdijk werkt sinds 1988 als advocaat en sinds 1992 ook als mediator. Daarnaast is zij rechter-plaatsvervanger, bestuurder, arbiter en adviseur. Eerder heeft zij onder andere ruim tien jaar bij advocatenkantoor CMS gewerkt. Zij publiceert regelmatig over familie- en erfrecht en ADR(mediation).
Door haar inhoudelijke expertise en jarenlange ervaring loopt Annette van Riemsdijk steeds voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Zo was zij ruim 10 jaar bestuurslid van het MfN (voorheen NMI) en is zij oprichtster en director emeritus van het International Mediation Institute (IMI). Zij startte met psycholoog/mediator drs. Donald MacGillavry, een van de grondleggers van mediation in Nederland, het eerste interdisciplinaire “scheidings-“kantoor in Nederland. Van Riemsdijk is voorzitter van de Stichting Nalatenschapsmediation en CEO van de New Resolution Group te Bilthoven.
mr. J.B.A. (Bert) Jansen
mr. J.B.A. (Bert) Jansen
Bert Jansen is ruim 30 jaar als advocaat werkzaam en momenteel als partner aangesloten bij de Apeldoornse vestiging van Dommerholt Advocaten N.V., waar hij voornamelijk werkzaam is in de insolventiepraktijk. Bert wordt geregeld tot curator benoemd in de grotere faillissementen van zijn regio.
Naast zijn werk als advocaat werkt Bert ook als docent en onderzoeker aan de Radboud Universiteit, waar hij het mastervak Insolventierecht doceert en onderzoek doet naar de benoeming van insolventiefunctionarissen. Hij is ook hoofddocent van de opleiding Insolventierecht voor Curatoren, een van de twee opleidingen die door de Rechtspraak voor beginnende curatoren als verplicht zijn aangewezen om voor benoemingen in aanmerking te komen.
mr. M. (Martijn) Uijen
mr. M. (Martijn) Uijen
Martijn Uijen is partner van Griffiths Advocaten. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en contractenrecht en houdt zich dagelijks bezig met het opstellen, bijwerken of nakijken van contracten. Hij zit sinds 1999 in de redactie van het tijdschrift Contracteren en publiceert geregeld over de techniek van het schrijven van contracten. Daarnaast is hij als docent verbonden aan Iuris Legal en de Grotius Academie.
mr. S. (Sari) Eckhardt
mr. S. (Sari) Eckhardt
Sari is advocaat bij Van Doorne in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in wetgeving ter voorkoming van witwassen, regelgeving met betrekking tot internationale sancties en fraude.
Sari helpt ondernemingen en bestuurders om overtredingen van wet- en regelgeving te voorkomen. Ook staat zij hen bij als er mogelijk sprake is van een overtreding, bijvoorbeeld door het doen van onderzoek, het nemen van maatregelen en de voorbereiding op eventuele handhaving. Sari heef ruimte ervaring met het bijstaan van partijen in bestuursrechtelijke en strafrechtelijke procedures.
Daarnaast is Sari verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als docent financieel-economisch strafrecht.
mr. B. (Bas) Martens
mr. B. (Bas) Martens
Bas Martens is advocaat en partner bij Lexence. Hij is actief in de vastgoedpraktijk, waarbij hij gespecialiseerd is in projectontwikkeling en huurrecht.
Bas is lid van de Vereniging voor Bouwrecht en de Vereniging van Huurrecht Advocaten. Hij is docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de Grotius Academie en gastdocent bij de Samenwerkende Register accountants en Accountants en Administratieconsulenten.
Hij studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Maastricht en aan de University of Surrey (Verenigd Koninkrijk). Bas werd in 1997 beëdigd als advocaat.
mr. dr. E.R. (Erwin) Roelofs
mr. dr. E.R. (Erwin) Roelofs
Erwin Roelofs is universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, fusies en overnames en internationale aspecten van het Nederlands en Europees ondernemingsrecht. Erwin is kandidaat-notaris geweest bij Loyens & Loeff en HVK Stevens en underwriter Warranty & Indemnity Insurance bij Liberty Insurance. Hij is in 2014 gepromoveerd op het onderwerp “Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen” en publiceert en doceert regelmatig over nationale en grensoverschrijdende herstructureringen.
mr. N.A.H. (Niels) Wolswijk
mr. N.A.H. (Niels) Wolswijk
Niels Wolswijk is notaris en sinds 2017 aangesloten bij Zuidbroek Ondernemingsrecht Notarissen in Amsterdam. Daarvoor werkte hij het eerste decennium van zijn loopbaan bij De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam en New York. In zijn bredere algemene ondernemingsrechtpraktijk houdt hij zich zeer regelmatig bezig met juridische herstructureringen waaronder fusies en splitsingen, zowel nationaal als grensoverschrijdend. Hij verzorgt ook een onderdeel van de Grotius specialisatieopleiding over dit onderwerp.
Prof. mr. M.W. (Martijn) Scheltema
Prof. mr. M.W. (Martijn) Scheltema
Martijn Scheltema is advocaat partner bij Pels Rijcken waar hij vanaf 1997 werkt. Vanaf dat moment is hij eveneens advocaat bij de Hoge Raad. Buiten de cassatiepraktijk houdt Martijn zich bezig met business human rights, klimaat en Sustainable Development Goals. Hij adviseert op dit gebied zowel overheden als bedrijven over de juridische aspecten, bijvoorbeeld in verband met relevante wetgeving, aanbestedingen, meer effectieve contractuele systemen dan veelal worden gehanteerd en in transacties. Hij is ook betrokken bij toonaangevende (internationale) procedures. Daarnaast adviseert Martijn over de effectiviteit van (internationale) zelf- en co-reguleringssystemen die hier alomtegenwoordig zijn.
Martijn studeerde civiel recht aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde eveneens aan deze universiteit. Hij is tegenwoordig als hoogleraar privaatrecht verbonden aan de Erasmus Universiteit. Ook is hij voorzitter van het geschillenbeslechtingsorgaan van het Nederlandse IMVO kledingconvenant. Hij heeft op dit terrein vele andere internationale functies. Martijn publiceert en doceert regelmatig. Ook spreekt hij op internationale conferenties over business human rights.
************************ ENGLISH RESUME *****
Martijn Scheltema is partner at Pels Rijcken since 2005 and member of the Dutch Supreme Court Bar since 1997. He has been involved in Supreme Court corporate, enforcement, procedural issues, (international) arbitration setting aside proceedings. He has been counsel in several international landmark Human Rights cases with the Dutch Supreme Court (e.g. Urgenda). He has specialized in business and human rights issues since 2007. He is the only Dutch lawyer ranked in band 1 for business and human rights in the Chambers Global guide. He chairs the business and human rights practice group of his firm.
Martijn Scheltema is professor of private law at Erasmus University Rotterdam since 2011. He is one of the founders of the Erasmus Platform on Sustainable Business and Human Rights (https://www.eur.nl/en/research/erasmus-initiatives/dynamics-inclusive-prosperity/erasmus-research-platform-sustainable-business-human-rights) and co-chair of the Law & Sustainable Business research group of his faculty (https://www.eur.nl/en/esl/research/our-research/law-sustainable-business).
He holds several related functions. He is, amongst other functions, chair of the European Working Group on Model Clauses in supply chains, working on model clauses commensurate with the upcoming EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive (with informal liaison with the European Commission and European Parliament). He is board member of the Business Human Rights Lawyers Association and chair of the binding dispute resolution body of the Dutch International Responsible Business Conduct Agreement in the Natural Stone Sector (as former chair of the same body of the Agreement in the Garment Sector). He is member of the advisory board of the Business Human Rights Committee of the International Bar Association (and former chair of this committee). He has served as expert to the ARP III project (regarding dispute resolution in this area) of the UN Office of the High Commissioner for Human Rights and has advised the Dutch government on legislative options in this field (on which its 2020 policy in field is based). He regularly speaks on this topic at international conferences, such as the annual conference of the International Bar Association, the annual UN Forum on Business and Human Rights. He also teaches about this topic, for example, in the Beroepsopleiding voor Bedrijfsjuristen of the Dutch Association of in house counsel (NVB), and is, for example, responsible lecturer of the (three day) course on ESG organized by Outvie. Finally, he regularly publishes on this topic.
mr. J. (Jeroen) Groenewoud
mr. J. (Jeroen) Groenewoud
Jeroen Groenewoud is na zijn studie (2003) als jurist begonnen bij Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders en beleggers. In 2007 heeft Jeroen de overstap gemaakt naar de advocatuur. Momenteel is hij als advocaat, gespecialiseerd in het huur- en vastgoedrecht, werkzaam bij Corten De Geer Advocaten.
In 2011 heeft hij de specialisatieopleiding van de Vereniging van Huurrecht advocaten (VHA) afgerond. Zodoende mag hij zich specialist in het huurrecht noemen.
Jeroen is docent bij verschillende opleidingsinstituten waaronder bij Iuris Legal juridische opleidingen. Ook geeft hij les voor de specialisatieopleiding van de Vereniging Huurrecht Advocaten.
Verder is Jeroen een van de auteurs van Commentaar Huurrecht van SDU en SDU Online.
mr. M. (Michiel) Martin
mr. M. (Michiel) Martin
Michiel Martin is advocaat partner bij BarentsKrans. Michiel is gespecialiseerd in (i) fusies en overnames (M&A), buy-ins, buy-outs, private equity, joint ventures en corporate structurering, (ii) financieringen (LMA) als borrower’s counsel, (iii) herstructureringen en (iv) aandeelhoudersgeschillen.
mr. S. (Samantha) Renssen
mr. S. (Samantha) Renssen
Samantha Renssen is universitair docent Ondernemings- en Insolventierecht aan Maastricht University. Daar verdedigde zij met succes haar proefschrift over de turboliquidatie van de BV. Sindsdien focust haar onderzoek zich op turboliquidaties en herstructureringen. Samantha werkt bovendien bij LexQuire als In-house legal research associate. Daarnaast is ze gastdocent aan de China EU School of Law (Beijing) en aan het FHR Insitute for Higher Education (Paramaribo). Samantha is redactielid van het Tijdschrift voor Vennootschapsrecht, Rechtspersonenrecht en Ondernemingsbestuur, HERO en INS Updates. Zij is tevens auteur van het boek ‘De turboliquidatie van de Besloten Vennootschap‘.
drs. S. (Sander) Schilder
drs. S. (Sander) Schilder
Sander Schilder (1971) is fiscaal-econoom, Register Valuator, mediator, Forensische Mediator en docent en werkt vanuit zijn praktijk Santax Fiscaal Economen te Volendam. Hij heeft zijn eigen MKB-adviespraktijk. Zijn cliënten zijn ondernemers en vermogenden.
Daarnaast treedt hij regelmatig als gerechtelijk deskundige op in familiezaken (echtscheiding/overlijden) waar een onderneming(en)/B.V.(‘s) bij betrokken is/zijn.
Met zijn financiële, fiscale en mediation achtergrond is hij in staat om het voor de partijen inzichtelijk te maken waar het “financieel en fiscaal” over gaat.
Sander doceert regelmatig aan advocaten, accountants en fiscalisten en de rechterlijke macht over de financiële valkuilen en aandachtspunten bij een echtscheiding/overlijden.
mr. M.M. (Merienke) Zwaan
mr. M.M. (Merienke) Zwaan
Merienke Zwaan is ruim twintig jaar advocaat. Zij is als partner verbonden aan Delissen Martens advocaten in Den Haag. Merienke is daarnaast ervaren gespreksleider intervisie en zij is opgenomen in het ‘Register gespreksleider intervisie’ van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook heeft zij ervaring in mediations opgedaan, welke vaardigheden goed bruikbaar zijn in de intervisiepraktijk.