Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.

Jan-Michiel Hebly is sinds 1982 werkzaam als advocaat. Momenteel is hij advocaat bij Benthem Gratama advocaten. Daarnaast is hij hoogleraar bouw- en aanbestedingsrecht aan de Universiteit van Leiden (sinds 2003). Hij heeft diverse publicaties op het gebied van het Bouwrecht op zijn naam staan en is tevens lid van de redactieraad van het Tijdschrift voor Bouwrecht (TBR).
Andere docenten
mr. T. (Thijs) Verstraten
mr. T. (Thijs) Verstraten
Thijs Verstraten is advocaat M&A bij Lexence in Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de ondernemingsrechtelijke transactiepraktijk en adviseert ondernemingen over diverse ondernemingsrechtelijke vraagstukken op het gebied van fusies, overnames en private equity transacties. Hij treedt op voor nationale en internationale ondernemingen.
Thijs is in 2022 genomineerd voor ‘Best Young M&A Lawyer’ door de M&A Community.
Hij studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook heeft Thijs een half jaar in de Verenigde Staten gestudeerd. Hij voltooide in 2022 de Leergang Mergers & Acquisitions van de VU Law Academy.
mr. C. (Cees) Nierop
mr. C. (Cees) Nierop
Cees Nierop is politicoloog en advocaat. Na werkzaam te zijn geweest bij diverse ministeries is hij in 2009 overgestapt naar de advocatuur. Aanvankelijk voerde hij een civiele praktijk. Sinds 2013 is hij gespecialiseerd in het strafrecht en het slachtofferrecht. Hij is lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en het Landelijk Advocaten Netwerk Geweld en Zedenslachtoffers. Cees Nierop staat zowel verdachten als slachtoffers bij.
mr. B.J. (Bruno) Tideman
mr. B.J. (Bruno) Tideman
Bruno Tideman is al meer dan zijn halve leven advocaat. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en insolventierecht. Als advocaat, curator, tijdelijk bestuurder in zaken van de Ondernemingskamer en rechter-plaatsvervanger heeft hij in uiteenlopende kwesties ervaring op gedaan met conflictgedrag. Omdat hij zich soms verbaasde over de ineffectiviteit van het gedrag van de strijdende partijen en hun advocaten, is hij zich op latere leeftijd in de gedragswetenschappen gaan verdiepen. Deze kennis en ervaring deelt hij graag met u zodat u meer inzicht krijgt in conflictgedrag van anderen en uzelf, strategisch doelbewuster kunt communiceren in conflictsituaties en nodeloze escalatie daarvan kunt voorkomen.
mr. F.M. (Frank) Oudolf
mr. F.M. (Frank) Oudolf
Frank Marcus Oudolf is advocaat (sinds 1977) in Amsterdam en gespecialiseerd in personenschade en vervoerrecht. Hij heeft een ruime ervaring in het civiele procesrecht, in het bijzonder wat betreft vorderingen tot schadevergoeding.
Oudolf is lid van de Vereniging van Letselschadeadvocaten (LSA) en van de Nederlandse Vereniging van Vervoerrechtadvocaten.
Prof. mr. P.J. (Pernille) van der Plank
Prof. mr. P.J. (Pernille) van der Plank
Pernille van der Plank is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder Goederenrecht en Duurzaamheid aan de Open Universiteit. Haar onderzoek richt zich op vastgoedrechtelijke vraagstukken bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Zij promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over natrekking door onroerende zaken. Zij is tevens als adviseur Real Estate verbonden aan Houthoff.
Pernille studeerde Notarieel Recht en Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht.
mr. D. (Daniël) van Gerven
mr. D. (Daniël) van Gerven
Daniël van Gerven is advocaat en partner bij Ploum te Rotterdam en is tevens wetenschappelijk docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarvoor is hij meer dan een decennia werkzaam geweest bij de Brauw Blackstone Westbroek. Hij is gespecialiseerd in het arbeidsrecht in brede zin, met een nadrukkelijke focus op het ontslagrecht, medezeggenschapsrecht en beloningskwesties.
Daniël is cum laude afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit, heeft de postacademische leergang arbeidsrecht (PALA) cum laude afgerond en hij heeft tevens gestudeerd aan de London Business School.
Hij is auteur van diverse juridische bijdragen (waaronder SDU Commentaar Arbeidsrecht) en verzorgt regelmatig juridische trainingen.
Prof. mr. A.C. (Bert) van Schaick
Prof. mr. A.C. (Bert) van Schaick
Bert van Schaick heeft een ruime praktijkervaring als (cassatie)advocaat. Momenteel is hij advocaat partner te Tilburg. Daarnaast is Bert raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Amsterdam en hoogleraar privaatrechtelijke rechtshandhaving en rechtsvergelijking aan de Universiteit van Tilburg. Hij is auteur van diverse juridische handboeken (waaronder de Asser-serie), redacteur van de serie Monografieën BW en de serie Burgerlijk Proces en Praktijk, en lid van de Asser Adviesraad.
mr. dr. V. (Valérie) Tweehuysen
mr. dr. V. (Valérie) Tweehuysen
Valérie Tweehuysen is universitair hoofddocent Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit en publiceert en doceert regelmatig op het gebied van het goederenrecht. Zij is onder meer redacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht (NTBR) en redacteur Sdu commentaar Vermogensrecht.
Drs. J.G. (Janneke) Valbracht
Drs. J.G. (Janneke) Valbracht
Janneke Valbracht is ervaren communicatietrainer. Zij verzorgt trainingen op het gebied van argumentatie, communicatie en timemanagement bij advocatenkantoren en rechtbanken (in company) en bij het Studiecentrum Rechtspleging en andere juridische beroepsopleidingen.
drs. M.C. (Mascha) Furth
drs. M.C. (Mascha) Furth
Mascha Furth heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd, met de specialisatie taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica. Mascha is een ervaren trainer communicatie & argumentatie en doceert voornamelijk aan juridische doelgroepen waaronder de Nederlandse Orde van Advocaten, diverse advocatenkantoren, de rechterlijke macht, Ministeries en de Belastingdienst.
mr. R. (Remie) Huijs
mr. R. (Remie) Huijs
Remie Huijs (1968) is advocaat/partner in het M&A/Corporate team van Holla Advocaten. Remie begeleidt fusies, overnames en het aangaan van samenwerkingsverbanden (joint ventures). Daarnaast treedt hij op in geschillen in de samenwerking waarin aandeelhouders, vennoten, bestuurders en/of commissarissen betrokken zijn.
Remie studeerde rechten aan de Universiteit Tilburg. Hij voltooide onder meer de Grotius specialisatieopleidingen Fusies & Overnames en Corporate Litigation. Remie treedt regelmatig op als gastdocent en is lid van de Vereniging Corporate Litigation.
Mr. S.C. (Sophie) van Loon
Mr. S.C. (Sophie) van Loon
Sophie van Loon is counsel bij de sectie Intellectueel Eigendom & Media van Kennedy Van der Laan in Amsterdam. In haar praktijk adviseert zij cliënten uit (vooral) de platform- en entertainment sector in complexe auteursrechtelijke kwesties, zoals op het gebied van collectief rechtenbeheer. Daarnaast heeft ze ruime proceservaring en is ze zeer bedreven in het opstellen en uitonderhandelen van (licentie)contracten.
Sophie startte haar loopbaan in de wetenschap – ze promoveerde aan de Radboud Universiteit op een proefschrift over de relatie tussen Intellectueel Eigendom en Mededinging. Ze is redacteur van het blad Auteursrecht en publiceert regelmatig.
Mr. M. (Maarten) Schut
Mr. M. (Maarten) Schut
Maarten Schut is partner bij de sectie Intellectueel Eigendom & Media van Kennedy Van der Laan in Amsterdam. Hij studeerde Nederlands recht en Algemene Letteren in Utrecht en deed een LLM in Cambridge. Hij begon zijn loopbaan als journalist in televisie, werd vervolgens opgeleid tot rechter, maar switchte uiteindelijk naar het beroep van advocaat. Hij werkt inmiddels meer dan 20 jaar als specialist intellectuele eigendom, met een focus op merkenrecht in de sectoren mode/technologie/media en op R&D en licenties in high-tech sectoren zoals life sciences. Maarten is zowel procesadvocaat als adviseur bij het contracteren en vormgeven van IE-strategieën. Hij doceert en publiceert regelmatig op zijn vakgebied, is redacteur van het IE vakblad BIE en raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden.
Mr. A.M. (Thijs) van Aerde
Mr. A.M. (Thijs) van Aerde
Thijs van Aerde is gespecialiseerd in het procederen bij de Hoge Raad en vertegenwoordigt ook cliënten bij het Europese Hof van Justitie, de Nederlandse gerechtshoven en de rechtbanken. Thijs is sinds 2006 werkzaam bij Houthoff en procedeerde in meer dan 150 zaken bij de Hoge Raad en andere rechters. Hij legt zich toe op het intellectuele-eigendomsrecht, de mensenrechten en aan procesrecht gerelateerde kwesties.
Thijs is een Geschillenbeslechter voor de World Intellectual Property Organization (WIPO). In deze hoedanigheid beslist hij domeinnaamgeschillen op grond van de geschillenregeling voor .nl-domeinnamen.
Thijs publiceert regelmatig en geeft ook colleges over het intellectuele-eigendomsrecht en het procederen in IE-zaken.
Thijs wordt aanbevolen in de gezaghebbende gidsen Chambers, The Legal 500, IAM Patent 1000 en WTR.
Thijs is onder meer bestuurslid van de Vereniging Intellectuele Eigendom Proces Advocaten (VIEPA), Redacteur van het vakblad Auteursrecht, Lid van de Vereniging van Civiele Cassatieadvocaten (VCCA), Lid van de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM) en Lid van de Vereniging voor Intellectuele Eigendom (VIE / AIPPI NL).
Mr. C. (Charlotte) Garnitsch
Mr. C. (Charlotte) Garnitsch
Charlotte is partner in het Intellectueel Eigendomsrecht team van Taylor Wessing. Zij is een ervaren procesadvocaat met een sterke focus op octrooien en industriële vormgeving. Daarnaast is zij een expert in zowel grensoverschrijdende rechtsmacht aspecten, als schadevergoeding in IE-zaken.
Charlotte vertegenwoordigt en adviseert zowel nationale als internationale bedrijven in IE-zaken op het gebied van onder meer werktuigbouwkunde, retail (product vormgeving) en farma. Charlotte heeft een sterk analytisch denkvermogen, wat zeer van pas komt bij het uitzetten van (internationale) proces-strategieën.
Charlotte is co-auteur van het boek “De Handhavingsrichtlijn: handhaving van IE-rechten in Nederland”.
Momenteel vertegenwoordigt zij Kwantum in de procedure tegen Vitra die thans voorligt bij de Hoge Raad.
Mr. M.R. (Maarten) Rijks
Mr. M.R. (Maarten) Rijks
Maarten is partner in het Intellectueel Eigendomsrecht team van Taylor Wessing en geeft leiding aan het Trademarks, Copyrights en Designs team in de Benelux.
Cliënten omschrijven Maarten als een proactieve trusted advisor die praktisch toepasbaar advies geeft met oog voor de commerciële belangen van de cliënt. Hij heeft veel ervaring op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht en is gespecialiseerd in het merkenrecht, modellenrecht, auteursrecht, slaafse nabootsing en zaken die daarmee verband houden, zoals over aansprakelijkheid van tussenpersonen, e-commerce en reclamerecht.
Maarten is een ervaren procesadvocaat en vertegenwoordigt cliënten op regelmatige basis in procedures bij de Nederlandse rechter, het BBIE, EUIPO, Benelux Gerechtshof en tot aan he Europese Hof van Justitie.
Maarten heeft onder meer Van Haren bijgestaan in de bekende procedure tegen Louboutin en staat Van Haren momenteel bij in de procedure tegen Airwair over de vormgeving en de merkrechten van Airwair ten aanzien van de Dr. Martens schoenen.
Prof. mr. H. (Hans) de Doelder
Prof. mr. H. (Hans) de Doelder
Prof. Hans de Doelder is emeritus hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam. Verder is hij plaatsvervangend lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba. Ook is hij projectleider Herziening Strafrechtelijke wetboeken in de (voorheen) de Nederlandse Antillen.
Eerder is hij onder meer officier van justitie geweest, rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Rotterdam en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof ’s Hertogenbosch.
Dr. M.J.R. (Marc) Broekema
Dr. M.J.R. (Marc) Broekema
Dr. Marc Broekema MBV RV is partner en medeoprichter van BFI, een onafhankelijk corporate finance kantoor gevestigd in Amsterdam waar hij zich in het bijzonder richt op complexe bedrijfswaarderingsvraagstukken, economische schade, en faillissementsonderzoeken. Ook is Marc parttime verbonden als universitair docent aan de Universiteit van Leiden en Raad (plv.) in de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam.
Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse
Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse
Prof. dr. Jan Adriaanse is hoogleraar turnaround management aan de Universiteit Leiden en wetenschappelijk directeur van het Institute of Tax Law & Economics van de Leiden Law School. Hij is tevens partner en medeoprichter van BFI, een onafhankelijk corporate finance kantoor gevestigd in Amsterdam waar hij zich in het bijzonder richt op bestuurdersaansprakelijkheids- en faillissementsonderzoeken, evenals turnaroundvraagstukken.
mr. E. (Eva) Huls
mr. E. (Eva) Huls
Eva Huls is sinds 2012 advocaat en sinds april 2019 werkzaam als advocaat-in-dienstbetrekking bij Defence for Children International – Nederland. Daarvoor is zij geruime tijd werkzaam geweest bij de rechtbank Amsterdam. Eva is (jeugd)rechter-plaatsvervanger bij de rechtbanken Rotterdam en Amsterdam en buitenpromovenda aan de Universiteit Leiden. In haar onderzoek richt zij zich op de bestraffing van jeugdigen die ernstige gewelds- en/of zedenmisdrijven hebben gepleegd. Sinds 2019 is zij Member of the Legal Experts Advisory Panel (LEAP) voor Nederland; een door Fair Trials opgezet Europees netwerk van strafrechtspecialisten. Verder is Eva redactielid bij Boom Strafblad. Zij publiceert en doceert op het gebied van jeugdstrafrecht, jeugdbeschermingsrecht, familierecht, slachtofferrechten en kinderrechten.
mr. R.W. (Rob) Nederveen
mr. R.W. (Rob) Nederveen
Rob is advocaat bij Hielkema & co. Voor zijn overstap naar Hielkema & co heeft Rob zeven jaar bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten gewerkt. Hij houdt zich vanaf het begin van zijn carrière bezig met het vastgoedrecht en in het bijzonder het huurrecht. Rob heeft gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden als advocaat is Rob o.m. hoofdredacteur bij SDU Commentaar Huurrecht en auteur bij Selectie & Essentie Jurisprudentie Huurrecht Woonruimte (Online uitgave van Uitgeverij Den Hollander). Rob geeft met enige regelmaat cursussen over het huurrecht aan zowel advocaten, het bedrijfsleven als particulieren.
Prof. mr. H.D. (Hanna) Tolsma
Prof. mr. H.D. (Hanna) Tolsma
Prof. Tolsma is als hoogleraar Besluitvorming en rechtsbescherming in het omgevingsrecht verbonden aan de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Het algemeen bestuurs(proces)recht en het omgevingsrecht heeft haar belangstelling. Zij is rechter-plaatsvervanger en lid en plaatsvervangend voorzitter van de bezwaarschriftencommissie van het ministerie VWS. Ook is zij vaste annotator en redactielid van het tijdschrift Administratiefrechtelijke beslissingen (AB), één van de belangrijkste jurisprudentietijdschriften op het gebied van het bestuursrecht. Zie verder https://www.rug.nl/staff/h.d.tolsma/
Prof. mr. K.J. (Kars) de Graaf
Prof. mr. K.J. (Kars) de Graaf
Prof. De Graaf is als hoogleraar Bestuursrecht en duurzaamheid verbonden aan de Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verricht onderzoek naar, publiceert over en is geïnteresseerd in het omgevingsrecht en het algemene bestuurs(proces)recht. Hij is rechter-plaatsvervanger, voorzitter van de VMR (Vereniging voor Milieurecht) en maakt deel uit van de redacties van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht (TO) en van de Review of European Administrative Law (REALaw). Zie verder www.rug.nl/staff/k.j.de.graaf
mr. dr. J. (Joost) Houdijk
mr. dr. J. (Joost) Houdijk
Joost Houdijk is advocaat en counsel bij AKD en gespecialiseerd in Europees en Nederlands mededingingsrecht. Hij adviseert en procedeert over kartels en misbruik van een economische machtspositie. Joost staat bedrijven bij in meldingsprocedures betreffende concentratiecontrole. Hij vertegenwoordigt bedrijven en overheidsorganisaties in procedures bij de Europese Commissie, de Autoriteit Consument en Markt (“ACM”), de Nederlandse rechter en het EU Hof van Justitie. Naast het mededingingsrecht omvat het werkterrein van Joost het EU-vrijverkeersrecht, het EU-vervoersrecht en het consumentenbeschermingsrecht. Joost is ook specialist op het gebied van buitenlandse directe investeringsregels (“FDI”), met name met betrekking tot de Benelux-landen.
Joost geeft regelmatig lezingen aan universiteiten en particuliere onderwijsinstellingen. Hij publiceerde meer dan 100 artikelen en annotaties in meer dan 25 verschillende tijdschriften en andere juridische bronnen. Joost schrijft ook boek- en seriebijdragen. In 2009 promoveerde hij op een proefschrift over publieke belangen in het mededingingsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Joost is lid van de redactie van het meertalige academische tijdschrift DAOR dat het hele gebied van het economisch en ondernemingsrecht in de Benelux bestrijkt.