Basiscursus AVG & UAVG (inclusief de praktische toepassing)

PO/PE Punten 6
Docent Prof. dr. mr. G.J. (Gerrit-Jan) Zwenne 
Prijs € 350,-

Algemene informatie

Opname 22 november 2022

Er zijn veel misverstanden over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet (UAVG). Er zijn gedetailleerdere verplichtingen voor ‘verwerkingsverantwoordelijken’ en ‘verwerkers’ en veel vergaande rechten voor ‘betrokkenen’ of ‘datasubjects’. Verder zijn er nogal wat formaliteiten, privacy-impact-assessments en documentatieverplichtingen, verplichte functionarissen voor de gegevensbescherming, hoge boetes en meer handhaving.

Om deze regels te kunnen naleven moet er nu worden geïnvesteerd in kennis daarover. In de cursus wordt niet alleen ingegaan op de vraag wat organisaties moeten doen en wat niet, maar ook waarom dat moet, en wat de risico’s zijn en hoe die te beperken, en welke trends er te zien zijn in de nationale en Europese rechtspraak. De docent, Prof. dr. mr. Gerrit-Jan Zwenne, beschikt over meer dan 25 jaren praktijkervaring met de wetgeving en draagt daarnaast ook bij aan het publieke debat daarover. In deze cursus is veel aandacht voor praktijkvoorbeelden, die ook door cursisten kunnen worden aangedragen.

De cursus biedt de cursisten de instrumenten om te herkennen waar zich privacyvragen kunnen voordoen en hoe deze kunnen worden aangepakt. De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Inleiding en achtergronden; Wat is privacy en wat zijn de privacywetten? Welke internationale en supranationale regelingen zijn er en wat is de betekenis daarvan? Waarin verschillen de Wbp en de AVG? Wat blijft ongewijzigd?
  • Reikweidte en toepassing; Wat zijn persoonsgegevens? Wat niet? Wanneer is een IP-adres een persoonsgegeven en wanneer niet? Wanneer is de wet van toepassing en wanneer niet? Wie hebben er mee te maken? Wanneer kan gebruik worden gemaakt van de uitzondering voor persoonlijke en huishoudelijke gegevensverwerkingen? Welke uitzonderingen zijn er voor journalisten?
  • Regels voor de verwerking van persoonsgegevens; Wat mag en wat mag niet met persoonsgegevens? Wanneer is toestemming vereist? Wanneer is sprake van toestemming? Wat valt onder een gerechtvaardigd belang en wat te zeggen van de normuitleg van de toezichthouder daarover? Wanneer mogen persoonsgegevens worden verwerkt voor een ander doel dan waarvoor ze zijn verzameld? Wat betekent de wet Big Data en Internet-of-Things? Welke rechten en plichten zijn er, en hoe kan daaraan praktisch invulling worden gegeven? Wat omvat het vergeetrecht en het recht op gegevensoverdraagbaarheid? Wat is een datalek en wanneer moet dat worden gemeld?

Spelregels

Na inschrijving voor de cursus heeft u gedurende een periode van 4 weken de mogelijkheid om de cursus te volgen en aan de hiervoor geldende vereisten te voldoen. Nadat u de cursus heeft afgerond ontvangt u automatisch een digitaal deelnamecertificaat (inclusief PO/PE-punten) in uw persoonlijke leeromgeving.

Docenten

Prof. dr. mr. G.J. (Gerrit-Jan) Zwenne 

Prof. dr. mr. G.J. (Gerrit-Jan) Zwenne 

Prof. Zwenne werd in 2011 benoemd tot hoogleraar recht en de informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich vooral bezig met de toepassing en werking van de privacywet- en regelgeving. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van internet- en telecomrecht en juridische vraagstukken rondom blockchain, cloud en sensordata. Naast zijn aanstelling aan de Universiteit Leiden is hij advocaat en partner bij Pels Rijcken. Daarvoor was hij partner bij Brinkhof en Bird & Bird. Prof. Zwenne geeft geregeld colleges en cursussen binnen zijn expertisegebieden en publiceert over deze onderwerpen. Daarnaast is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor IT en Recht (NVvIR) en van de Vereniging Privacyrecht-Advocaten (VPR-A). Hij is tevens bestuurslid van de Vereniging Privacy Recht (VPR), lid van de Adviescommissie Rechtsstatelijkheid van de Nederlandse Orde van Advocaten, de raad van advies van het Nationaal Archief en docent en examinator in de VIRA-Grotius opleiding voor ICT-recht advocaten. Tot slot is hij redacteur (en auteur) van Tekst & Commentaar Privacy- en telecommunicatierecht, Concise European Data Protection, E-Commerce and IT Law, het Tijdschrift voor internetrecht en Sdu Monografieën ICT-recht.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. U kunt met uw account uw inschrijvingen inzien en onze cursussen terugkijken. Heeft u geen account? Account aanmaken. Heeft u wel een account? Log dan in via onderstaand formulier.

6

Procederen in eerste aanleg: aanvang van de procedure

Mr. S.M.A.M. (Steven) Venhuizen

Arbeidsrechtelijke aspecten van MA

mr. D. (Daniël) van Gerven

Actualiteiten Asiel- en Vreemdelingenrecht

Mr. M. (Marq) Wijngaarden, Mr. E. (Eva) Bezem

Certificering van aandelen en de flexibele BV

Prof. Mr. C.A. (Kid) Schwarz
© Copyright 2024 Iuris Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling