Huwelijksvermogensrecht

PO/PE Punten 4
Docent Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck
Prijs € 259,-

Algemene informatie

Opname 19 september 2022

Het huwelijksvermogensrecht blijft steeds in beweging. Bekend zijn bijvoorbeeld de arresten van de Hoge Raad van 2019 over de vergoedingsrechten bij gehuwden en samenwoners, maar ook over verknochtheid heeft de Hoge Raad recent weer zijn licht laten schijnen. Een belangrijk rechtsgeschil is de omvang en samenstelling van de te verdelen ontbonden huwelijksgemeenschap.

Ook de verrekenbedingen blijven aanleiding voor rechtspraak en rechtsvragen. De bewijslastverdeling van art.1:141 lid 3 BW; is een finaal verrekenbeding dat werkt bij overlijden een quasi-legaat? De afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden geeft problemen.

Hoe zit het met huwelijkse voorwaarden waarbij een beperkte gemeenschap van één of enkele goederen wordt overeengekomen?

Wat is de verhouding tussen verrekenen en verdelen? Hoe moet worden omgegaan met vermogensverschuivingen tijdens het huwelijk en samenwoning?

Hoe gaat de lagere rechter om met de rechtsvragen ontstaan door de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen?

Natuurlijk wordt aandacht besteed aan de recente rechtspraak op de rechtsgebieden:

  • Omvang en samenstelling huwelijksgemeenschap
  • Verdelen
  • Afwikkeling van huwelijkse voorwaarden
  • Verrekenen
  • Vergoedingsvorderingen

Spelregels

Na inschrijving voor de cursus heeft u gedurende een periode van 4 weken de mogelijkheid om de cursus te volgen en aan de hiervoor geldende vereisten te voldoen. Nadat u de cursus heeft afgerond ontvangt u automatisch een digitaal deelnamecertificaat (inclusief PO/PE-punten) in uw persoonlijke leeromgeving.

Docenten

Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck

Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck

Fons Stollenwerck is sinds zijn afstuderen en promoveren werkzaam geweest als rechter bij de rechtbank Arnhem en als notaris bij verschillende kantoren. Na zijn vertrek bij de rechtbank Arnhem werd hij raadsheer- plaatsvervanger bij het Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch. Daarnaast is hij tevens als raadsheer verbonden aan het Gerechtshof Amsterdam (Notariskamer). Hij is sinds juni 2008 voorzitter van het bestuur van de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap en van het Pitlo Fonds. Hij is verder (hoofd)redacteur van enkele tijdschriften, lid Wetenschappelijke Advies Raad (WAR) van EPN en hoofddocent van de EPN/Grotius opleiding Estate Planning. Verder is hij counsel bij SmeetsGijbels Advocaten en emeritus hoogleraar bij de VU Amsterdam.

Fons is gespecialiseerd in het relatievermogensrecht, erfrecht en notarieel tuchtrecht.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. U kunt met uw account uw inschrijvingen inzien en onze cursussen terugkijken. Heeft u geen account? Account aanmaken. Heeft u wel een account? Log dan in via onderstaand formulier.

4

De erkenning en tenuitvoerlegging van vonnissen in burgerlijke en handelszaken

Prof. mr. C.G. (Cathalijne) van der Plas

Aandeelhoudersgeschillen in de praktijk

mr. R. (Remie) Huijs

De afwikkeling van verrekenbedingen

Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck

Wangedrag & ontslag op staande voet

mr. D. (Daniël) van Gerven
© Copyright 2024 Iuris Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling