Procederen in eerste aanleg: aanvang van de procedure

PO/PE Punten 4
Docent Mr. S.M.A.M. (Steven) Venhuizen
Prijs € 250,-

Algemene informatie

Opname 10 juni 2024

De cliënt verwacht van zijn advocaat of rechtshelper dat deze op verantwoorde en efficiënte wijze de procedure voert. Van u wordt dan ook veel kennis verwacht van uiteenlopende procesregels zoals bepaald in de wet en uitgelegd en toegepast in de jurisprudentie.

Verspreid over drie bijeenkomsten van vier contacturen behandelt deze leerlijn het gehele spectrum, te beginnen bij de dagvaarding, daarna het verloop van de procedure en eindigend bij de uitspraak. Naast de algemene aspecten van de procedure wordt ook een aantal bijzondere aspecten behandeld. Te denken valt onder meer aan de geldigheid van de exploten, het rol- en regierecht en diverse incidenten. Alhoewel ook enkele algemene aspecten van de verzoekschriftprocedure aan de orde komen, ligt de nadruk op de dagvaardingsprocedure.

Deel I: De aanvang van de procedure in eerste aanleg
Procesinleiding: vordering of verzoek: formeel criterium en voorbeelden + 69-wissel; kanton of niet-kanton + 71-wissel; substantiërings- en informatieplicht; inschrijven op de rol; betaling griffierechten; verstek of tegenspraak?; herstelexploten en anticipatie- exploot; excepties en incidenten bij aanvang van de procedure; incidenten: procedureregels

Deel II. Het verloop van de procedure in eerste aanleg
Procesreglementen en termijnen en uitstellen voor proceshandelingen; regiebevoegdheid van de rechter; wat is er nog mogelijk na verval van recht? conclusies en aktes + eiswijziging; onderscheid principaal of exceptief verweer en incidenten; concentratie van verweer (art. 128 Rv); incidentele vorderingen (verloop van de procedure); zittingen en de diverse functies daarvan (mondelinge behandeling voor regie, schikking, informatie; ook pleidooi?); producties; procesmedewerkingsverplichtingen; de (te) actieve rechter (art. 24, 25 en 149 Rv); hoor en wederhoor (art. 19 lid 1 Rv).

Deel III. Het einde van de procedure in eerste aanleg
Incidenten die de instantie tijdelijk of definitief beëindigen; effect faillissement en overige schorsingsgronden; parkeerrol / parkeerstand; vonnis vragen of ambtshalve? termijnen en vorm (schriftelijke/mondelinge) uitspraken; eindvonnissen en tussenvonnissen; bindende eindbeslissingen en de gevolgen daarvan; hersteluitspraken (art. 31 en 32 Rv); proceskosten; verzet.

Indien u interesse heeft in de gehele leerlijn ‘Procederen in eerste aanleg’ (12 PO/PE) kunt u contact opnemen met ons op info@iurislegal.nl

Spelregels

Na inschrijving voor de cursus heeft u gedurende een periode van 4 weken de mogelijkheid om de cursus te volgen en aan de hiervoor geldende vereisten te voldoen. Nadat u de cursus heeft afgerond ontvangt u automatisch een digitaal deelnamecertificaat (inclusief PO/PE-punten) in uw persoonlijke leeromgeving.

Docenten

Mr. S.M.A.M. (Steven) Venhuizen

Mr. S.M.A.M. (Steven) Venhuizen

Na een start als juridisch medewerker op het kantoor van een gerechtsdeurwaarder werkt mr. S.M.A.M. (Steven) Venhuizen (senior raadsheer Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch) sinds 1985 in de rechterlijke macht. Na het doorlopen van de Raio-opleiding in Arnhem en Nijmegen, werkte hij vanaf 1991 bij de rechtbank ’s-Hertogenbosch. Vanaf 2001 is hij werkzaam bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Daarnaast verzorgt hij vanaf 1984 juridisch onderwijs. Aanvankelijk betrof dit diverse rechtsgebieden. Daarna kwam de focus te liggen op het burgerlijk recht en vanaf 2001 beperkt hij zich tot het burgerlijk procesrecht. Op dat terrein verzorgt hij thans een breed scala aan cursussen. Op grond van zijn ervaring op de ‘werkvloer’ weet hij daarbij de theorie op een onderhoudende manier in verbinding te brengen met de praktijk.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. U kunt met uw account uw inschrijvingen inzien en onze cursussen terugkijken. Heeft u geen account? Account aanmaken. Heeft u wel een account? Log dan in via onderstaand formulier.

4

Arbeidsrechtelijke aspecten van MA

mr. D. (Daniël) van Gerven

Actualiteiten Asiel- en Vreemdelingenrecht

Mr. M. (Marq) Wijngaarden, Mr. E. (Eva) Bezem

Certificering van aandelen en de flexibele BV

Prof. Mr. C.A. (Kid) Schwarz

MA documentatie in vogelvlucht

mr. M. (Michiel) Martin
© Copyright 2024 Iuris Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling