Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer u terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site u het meest interessant en nuttig vindt.
Algemene informatie
Alimentatierecht en -rekenen is continue in beweging. Sinds 1 januari 2023 zijn er nieuwe richtlijnen partneralimentatie (en kinderalimentatie). De eerste ervaringen daarmee zijn inmiddels bekend, zowel positief als negatief. De ‘vereenvoudiging’ van de richtlijnen blijkt niet zo eenvoudig als deze op het eerste gezicht lijken. De voors en tegens komen uitgebreid aan de orde tijdens deze cursus. Verder komen aan de hand van recente uitspraken, maar ook op basis van de wettelijke bepalingen en de richtlijnen in het Rapport Alimentatienormen diverse lastige onderwerpen aan de orde tijdens deze cursus.
Ook wordt er gerekend aan de hand van een complexe casus.
Tijdens de cursus komen in ieder geval de volgende onderwerpen aan de orde:
- De nieuwe richtlijnen partneralimentatie en kinderalimentatie en wat dit in de praktijk betekent
- is de 60%-vuistregel (inmiddels) steeds uitgangspunt voor de behoefte aan partneralimentatie of kan het ook anders, en zo ja, hoe dan?
- de behoefte van de jong-meerderjarige: wat zijn de uitgangspunten?
- afwijken van de wettelijke maatstaven: kan dat zo maar en wat zijn de gevolgen daarvan?
- co-ouderschap en kinderalimentatie: hoe leg je dit goed vast in een ouderschapsplan voor de minderjarige en de (jong-)meerderjarige?
- de kinderrekening of het kind van de rekening: de voor- en nadelen en wat gaat er vaak mis
- wie heeft recht op kinderbijslag en het kindgebondenbudget
- het blijft lastig: wat is het verschil tussen extra lasten of de aanvaardbaarheidstoets en hoe moet dat in een berekening?
- forfaitaire woonlasten (kinder-/partneralimentatie) of toch niet?
- gebruikersvergoeding: invloed op alimentatie of vermogen
- de eigen woning en de gevolgen voor de alimentatieberekening
- box 3: hoe zit het ook al weer?
Er is tijdens deze (verdiepende) cursus veel ruimte voor eigen inbreng, zolang er een verband is tussen de vraag en het onderwerp van de cursus.
Prijs en locatie
Deze cursus zal ‘hybride‘ worden verzorgd. Dit houdt in dat de cursus op locatie wordt verzorgd met een livestream door middel waarvan u tevens online kunt deelnemen. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u fysiek wilt deelnemen of online.
Fysieke deelname
De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Center in Amsterdam Sloterdijk. Het Aristo Meeting Center ligt direct naast NS-station Amsterdam Sloterdijk en is daarom uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Aristo Meeting Center beschikt ook over een eigen parkeergarage met zeer gunstige parkeertarieven.
De cursus bedraagt € 525,- excl. btw bij fysieke deelname op locatie. Uitgebreide lunch is inbegrepen, alsmede onbeperkt thee, koffie, frisdrank en lekkernijen.
Online deelname
De cursus is ook online te volgen via een livestream. Online deelname aan de cursus geeft ook recht op opleidingspunten. Online deelname bedraagt € 475,- excl. btw.
Docenten
Mr. A.R. (Agnes) van Wieren
Agnes van Wieren heeft rechten gestudeerd aan de RUG en werkt al meer dan 25 jaar als advocaat en mediator gespecialiseerd in personen- en familierecht. Zij is partner bij Banning Advocaten. Daarnaast is zij collaboratie practioner en raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Amsterdam, nadat zij eerder jarenlang rechter-plaatsvervanger is geweest bij de rechtbank Zutphen. Zij doceert al vele jaren als praktijkdocent op het gebied van het familierecht en de specialisatieopleiding familierecht. Ook is zij voorzitter van de Commissie Alimentatienormen vFAS. Zij houdt zich in de dagelijkse praktijk vooral bezig met meer gecompliceerde echtscheidingen en alles wat daarbij hoort.
Ervaringen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.
Review plaatsen