De vordering benadeelde partij: do’s and don’ts

PO/PE Punten 6
Docent mr. C. (Cees) Nierop
Prijs € 325,-

Algemene informatie

Opname 1 december 2023

In deze cursus neemt docent Cees Nierop u mee aan de hand van recente jurisprudentie door de do’s and dont’s als het gaat over de vordering benadeelde partij. Waar moet je op letten als strafrechtadvocaat? Hoe voer je een gedegen verweer tegen een goed onderbouwde vordering? Hoe bereik je dat vorderingen niet-ontvankelijk worden verklaard of worden afgewezen? En weet u waar u op moet letten als u namens een cliënt zo’n vordering opstelt? Welke causaliteitsregels gelden er en welke bewijsregels? Waar moet u opletten om te voorkomen dat vorderingen worden afgewezen, of niet ontvankelijk worden verklaard? Wanneer is het handig om een vordering in te dienen bij de strafrechter en wanneer bij de civiele rechter? En wat is het gevolg als de civiele rechter zich al over de schade heeft uitgelaten? 

Het is vaak een ondergeschoven punt in pleidooien. Ten onrechte. Het strafproces gaat al lang niet meer enkel om de vragen van art. 348 en 350 van het wetboek van Strafvordering. Ook op de vordering van de benadeelde partij moet beslist worden. Rechters wijzen veel toe. Zeker als de advocaat van de verdachte onvoldoende verweer voert. Maar rechters wijzen ook veel vorderingen af omdat ze onvoldoende onderbouwd zijn, of laat worden ingediend. En weet u eigenlijk welke schade er gevorderd kan worden en hoe rechters bij die posten de schade vaststellen? Of schatten? En wat is het gevolg als de schade schattenderwijs wordt vastgesteld? En hoe zit het met de schadevergoedingsmaatregel en moet die altijd hoofdelijk opgelegd worden? 

Na afloop van de cursus weet u wat de toepasselijke maatstaven zijn en waar u als advocaat van verdachten en slachtoffers verweer op moet voeren en hoe u een adequate vordering indient.

Spelregels

Na inschrijving voor de cursus heeft u gedurende een periode van 4 weken de mogelijkheid om de cursus te volgen en aan de hiervoor geldende vereisten te voldoen. Nadat u de cursus heeft afgerond ontvangt u automatisch een digitaal deelnamecertificaat (inclusief PO/PE-punten) in uw persoonlijke leeromgeving.

Docenten

mr. C. (Cees) Nierop

mr. C. (Cees) Nierop

Cees Nierop is politicoloog en advocaat. Na werkzaam te zijn geweest bij diverse ministeries is hij in 2009 overgestapt naar de advocatuur. Aanvankelijk voerde hij een civiele praktijk. Sinds 2013 is hij gespecialiseerd in het strafrecht en het slachtofferrecht. Hij is lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en het Landelijk Advocaten Netwerk Geweld en Zedenslachtoffers. Cees Nierop staat zowel verdachten als slachtoffers bij.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. U kunt met uw account uw inschrijvingen inzien en onze cursussen terugkijken. Heeft u geen account? Account aanmaken. Heeft u wel een account? Log dan in via onderstaand formulier.

6

Certificering van aandelen en de flexibele BV

Prof. Mr. C.A. (Kid) Schwarz

M&A documentatie in vogelvlucht

mr. M. (Michiel) Martin

Turboliquidaties anno 2024

mr. S. (Samantha) Renssen

Insolventie en Huur

mr. B.J. (Bruno) Tideman
© Copyright 2024 Iuris Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling