Verhuisconflicten in het familierecht

PO/PE Punten 4
Docenten Mr. drs. I. (Ingrid) Vledder, Mr. drs. A. (Ariane) Hendriks
Prijs € 240,-

Algemene informatie

Opname 19 maart 2024

Er wordt in de familierechtpraktijk steeds meer geprocedeerd over verhuizingen. Steeds meer ouders doen een beroep op de rechter als ze het niet eens zijn met de verhuizing van hun ex of als ze juist zelf elders willen gaan wonen. 

De criteria die in geval van gezamenlijk gezag gelden voor een verzoek om vervangende toestemming om te verhuizen zijn inmiddels helder, maar de jurisprudentie over die criteria is bijzonder casuïstisch en het is lang niet altijd gemakkelijk om in te schatten hoe een zaak zal uitpakken. De Hoge Raad heeft in haar uitspraak van 15 oktober 2021 duidelijk gemaakt dat ook de ouder met eenhoofdig gezag niet zomaar mag verhuizen als de verhuizing negatieve gevolgen heeft voor de omgangsregeling tussen de kinderen en de andere ouder. De andere ouder kan de rechter om een verhuisverbod of een gebod tot terugverhuizen vragen. En hoe zit het met verhuizen door de ouder waar de kinderen niet hun gewone verblijfplaats hebben? Bijvoorbeeld in geval van co-ouderschap? Ook daar zien we steeds meer zaken over. 

Verhuiszaken zijn vaak lastige zaken, waarin er meerdere tegenstrijdige belangen moeten worden afgewogen en waarin er voor de betrokken ouders veel op het spel staat. De advocaat moet haar/zijn cliënt zorgvuldig adviseren over kansen en risico’s. Actuele kennis van de jurisprudentie is onontbeerlijk, maar ook tactisch moet er goed geprocedeerd worden. 

In deze cursus behandelen we de belangrijkste jurisprudentie over verhuizingen, zowel in zaken met gezamenlijk als eenhoofdig gezag. We gaan in op de criteria die gehanteerd worden bij de beoordeling van verhuisverzoeken en bespreken de tactische overwegingen die een advocaat met een cliënt moet maken om een verhuiszaak tot een goed einde te brengen.

Deze cursus is met name bestemd voor advocaten en mediators. De insteek van de cursus is praktisch: u kunt de opgedane kennis direct toepassen in uw eigen praktijk. Er is veel ruimte voor het bespreken van eigen casuïstiek.

Spelregels

Na inschrijving voor de cursus heeft u gedurende een periode van 4 weken de mogelijkheid om de cursus te volgen en aan de hiervoor geldende vereisten te voldoen. Nadat u de cursus heeft afgerond ontvangt u automatisch een digitaal deelnamecertificaat (inclusief PO/PE-punten) in uw persoonlijke leeromgeving.

Docenten

Mr. drs. I. (Ingrid) Vledder

Mr. drs. I. (Ingrid) Vledder

Ingrid Vledder heeft zich gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Haar bijzondere interesse gaat uit naar partneralimentatie en kinderalimentatie. Zij is als redacteur alimentatie en familieprocesrecht verbonden aan de Kennisbank van Split-Online. Zij treedt regelmatig op in de media. Ook publiceert en twittert zij over het familierecht. Voordat zij advocaat werd heeft zij als rechterlijke ambtenaar in opleiding en bij Amnesty International gewerkt.

Mr. drs. A. (Ariane) Hendriks

Mr. drs. A. (Ariane) Hendriks

Ariane Hendriks is cultuurwetenschapper en jurist. Zij is sinds 2007 werkzaam als advocaat te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in het personen- en familierecht en het civiele jeugdrecht en adviseert en procedeert uitsluitend op die rechtsgebieden. Ariane is lid van de vereniging Internationale Kinderontvoeringsadvocaten. Zij publiceert regelmatig blogs en artikelen over familierechtelijke onderwerpen, o.a. op de Kennisbank van Split-Online. Voordat Ariane advocaat werd, werkte ze als beleidsmedewerker Justitie en Asielbeleid bij de Tweede-Kamerfractie van de Socialistische Partij. Politieke ontwikkelingen rond het familierecht volgt zij nog steeds op de voet.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.



Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. U kunt met uw account uw inschrijvingen inzien en onze cursussen terugkijken. Heeft u geen account? Account aanmaken. Heeft u wel een account? Log dan in via onderstaand formulier.

4

ESG voor juristen: gepaste zorgvuldigheid en duurzaamheid

Prof. mr. M.W. (Martijn) Scheltema

Luchtvaartclaims: passagiers en bagage

mr. F.M. (Frank) Oudolf

Verdieping Pand en Hypotheek

Prof. mr. N.E.D. (Dennis) Faber

IPR Familierecht

Prof. mr. dr. I. (Ian) Sumner
© Copyright 2024 Iuris Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling