Basiscursus AVG & UAVG (inclusief de praktische toepassing)

Datum Di 22 nov 2022
Tijd 09:30 - 16:45u
PO/PE Punten 6
Locatie Atrium Meeting Centre (Amsterdam Zuidas)
Docent Prof. dr. mr. G.J. (Gerrit-Jan) Zwenne 
Prijs € 450,- (Online) Excl. BTW
€ 495,- (Fysiek) Excl. BTW

Algemene informatie

Er zijn veel misverstanden over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet (UAVG). Er zijn gedetailleerdere verplichtingen voor ‘verwerkingsverantwoordelijken’ en ‘verwerkers’ en veel vergaande rechten voor ‘betrokkenen’ of ‘datasubjects’. Verder zijn er nogal wat formaliteiten, privacy-impact-assessments en documentatieverplichtingen, verplichte functionarissen voor de gegevensbescherming, hoge boetes en meer handhaving.

Om deze regels te kunnen naleven moet er nu worden geïnvesteerd in kennis daarover. In de cursus wordt niet alleen ingegaan op de vraag wat organisaties moeten doen en wat niet, maar ook waarom dat moet, en wat de risico’s zijn en hoe die te beperken, en welke trends er te zien zijn in de nationale en Europese rechtspraak. De docent, Prof. dr. mr. Gerrit-Jan Zwenne, beschikt over meer dan 25 jaren praktijkervaring met de wetgeving en draagt daarnaast ook bij aan het publieke debat daarover. In deze cursus is veel aandacht voor praktijkvoorbeelden, die ook door cursisten kunnen worden aangedragen.

De cursus biedt de cursisten de instrumenten om te herkennen waar zich privacyvragen kunnen voordoen en hoe deze kunnen worden aangepakt. De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Inleiding en achtergronden; Wat is privacy en wat zijn de privacywetten? Welke internationale en supranationale regelingen zijn er en wat is de betekenis daarvan? Waarin verschillen de Wbp en de AVG? Wat blijft ongewijzigd?
  • Reikweidte en toepassing; Wat zijn persoonsgegevens? Wat niet? Wanneer is een IP-adres een persoonsgegeven en wanneer niet? Wanneer is de wet van toepassing en wanneer niet? Wie hebben er mee te maken? Wanneer kan gebruik worden gemaakt van de uitzondering voor persoonlijke en huishoudelijke gegevensverwerkingen? Welke uitzonderingen zijn er voor journalisten?
  • Regels voor de verwerking van persoonsgegevens; Wat mag en wat mag niet met persoonsgegevens? Wanneer is toestemming vereist? Wanneer is sprake van toestemming? Wat valt onder een gerechtvaardigd belang en wat te zeggen van de normuitleg van de toezichthouder daarover? Wanneer mogen persoonsgegevens worden verwerkt voor een ander doel dan waarvoor ze zijn verzameld? Wat betekent de wet Big Data en Internet-of-Things? Welke rechten en plichten zijn er, en hoe kan daaraan praktisch invulling worden gegeven? Wat omvat het vergeetrecht en het recht op gegevensoverdraagbaarheid? Wat is een datalek en wanneer moet dat worden gemeld?

Prijs en locatie

Deze cursus zal ‘hybride‘ worden verzorgd. Dit houdt in dat de cursus op locatie wordt verzorgd met een livestream door middel waarvan u tevens online kunt deelnemen. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u fysiek wilt deelnemen of online.

Fysieke deelname

De cursus zal verzorgd worden in het moderne Atrium Meeting Centre op de Amsterdamse Zuidas. Het Atrium Meeting Centre is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. De cursus bedraagt € 495,- excl. BTW bij fysieke deelname op locatie. Lunch en snacks zijn inbegrepen.

Online deelname

De cursus is ook online te volgen via een livestream. Online deelname aan de cursus geeft ook recht op opleidingspunten. Online deelname bedraagt € 450,- excl. BTW.

Programma

DatumTijd
22 november 202209:30 - 16:45 uur

Programma volgt

Docenten

Prof. dr. mr. G.J. (Gerrit-Jan) Zwenne 

Prof. dr. mr. G.J. (Gerrit-Jan) Zwenne 

Prof. Zwenne werd in 2011 benoemd tot hoogleraar recht en de informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich vooral bezig met de toepassing en werking van de privacywet- en regelgeving. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van internet- en telecomrecht en juridische vraagstukken rondom blockchain, cloud en sensordata. Naast zijn aanstelling aan de Universiteit Leiden is hij advocaat en partner bij Pels Rijcken. Daarvoor was hij partner bij Brinkhof en Bird & Bird. Prof. Zwenne geeft geregeld colleges en cursussen binnen zijn expertisegebieden en publiceert over deze onderwerpen. Daarnaast is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor IT en Recht (NVvIR) en van de Vereniging Privacyrecht-Advocaten (VPR-A). Hij is tevens bestuurslid van de Vereniging Privacy Recht (VPR), lid van de Adviescommissie Rechtsstatelijkheid van de Nederlandse Orde van Advocaten, de raad van advies van het Nationaal Archief en docent en examinator in de VIRA-Grotius opleiding voor ICT-recht advocaten. Tot slot is hij redacteur (en auteur) van Tekst & Commentaar Privacy- en telecommunicatierecht, Concise European Data Protection, E-Commerce and IT Law, het Tijdschrift voor internetrecht en Sdu Monografieën ICT-recht.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

6
6
Online
Vroegboekkorting

M&A en Privacy

Online
Vroegboekkorting

Wwft en de UBO-registers

Online
Vroegboekkorting

Meldplicht datalekken in de praktijk: tips & tricks

Online
Vroegboekkorting

Wwft kantoorbeleid

© Copyright 2024 Iuris Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling